Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Engleska danas igra prvu utakmicu. Fish and chips i Pozoj

fish-and-chips-pozoj

Fish and chips spada u pradjedove globalnog street fooda. Hrskava pohana riba s prženim krumpirom postala je samo središte engleske brze prehrane u godinama poslije Drugog svjetskog rata, premda originalni Fish and chips lokali potječu iz puno ranijih razdoblja.

Privlačnost Fish and chipsa, koji se i danas smatra najprepoznatljivijim engleskim široko dostupnim jelom, temelji se na bazičnim pretpostavkama: hrskavoj korici, sočnom ribljem mesu, kremastom umaku i adiktivnom krumpiru. Fish and chips shopovi bili su toliko svjesni neophodne nutricionističke ravnoteže, da se uz Fish and chips još od davnih početaka žanra redovito servirao kuhani grašak ili pire od graška. Budući da se Fish and chips identificira s Engleskom, zemljom u kojoj se ale smatra definitivno superiornim lageru, za današnji smo snack uz utakmicu izabrali baš pohanu ribu s prženim krumpirom koja se, naravno, idealno slaže s dobrim aleom.

pozoj-blt-ID

Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže ovo masno i slano jelo, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči vašem kućnom Fish and chipsu daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner za bečki ili zagrebački šnicl, kao i za niz drugih jela s istaknutom masnoćom  i čistim okusima.

 

Fish and chips

fish-chips2

FISH

Sastojci

  • 1 šalica glatkog bijelog brašna
    1 šalica škrobnog brašna
    1 mala boca piva (ale ili lager)
    1 veliko jaje
    1 žličica soli
    6 šalica ulja za prženje
    800 g fileta bijele ribe (bakalar, oslić, orada, brancin…) narezana na pravokutne komade
    sol i papar
    limun za posluživanje

Napravite smjesu za pohanje. U zdjeli umutite brašno, škrob, pivo, jaje i sol. Ne smije ostati nijedna grudica. Pokrijte zdjelu i ostavite je u hladnjaku najmanje 20 minuta, idealno do 3 sata.

Ulijte ulje u duboku tavu od gusa. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje na 190 stupnjeva.
Riblje filete osušite kuhinjskim papirom. Posolite i popaprite s obje strane. Stavite svu ribu u smjesu za pohanje.

Kad ulje dostigne 190 stupnjeva, hvataljkom vadite jedan po jedan komad ribe iz smjese za pohanje, pustite da se višak smjese ocijedi, pa pažljivo stavite u ulje i držite hvataljkom još par trenutaka da se riba ne zalijepi za dno. Ponovite sa svim preostalim filetima. Smanjite vatru da ulje ostane na 180 stupnjeva. Pržite dok pohana riba ne dobije zlatnu boju, trebat će oko pet minuta.

Pohanu ribu procijedite na kuhinjskom papiru. Poslužite uz zcole slaw ili tartar umak i limun.

CHIPS

Sastojci

  • 5 velikih krumpira (ili koliko vam treba za dovoljno pomfrita)
    sol
    ulje za prženje

Krumpir ogulite i narežite na štapiće za pomfrit. Da bi pomfrit bio hrskav, mora biti što bolje osušen i što hladniji. Najefikasnije ćete osušiti krumpir tako da ga narezanog stavite na nekoliko sati u hladnjak. Ako nemate vremena, narežite ga i osušite krpom ili kuhinjskim papirom. U dubokoj tavi od gusa zagrijte puno ulja za prženje. Kad se na ulju pojave mjehurići (175-180 stupnjeva) ubacite krumpir i pržite u turama, ne smije ga biti previše u tavi jer će sniziti temperaturu i skuhati se umjesto da se isprži. Prženi krumpir izvadite i ocijedite na kuhinjskom papiru. Obilno posolite. Poslužite što prije.

 

ŠVEDSKA-JUŽNA KOREJA 1:0

BELGIJA-PANAMA 3:0

TUNIS-ENGLESKA 1:2

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.