Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki vodič za predljetovanje 2.dio DALMACIJA I DUBROVNIK

ld-palace-hotel

Strateški problem dalmatinskog turizma jest nedostatak vrhunskih hotela. No, zbog golemog interesa gostiju, hoteli u Dalmaciji, vrlo često slabiji od onih u Istri i na Kvarneru, postižu više cijene. U Dubrovniku su, pak, cijene sasvim očekivano najviše u cijeloj Hrvatskoj, s iznimkom modernog i jako udobnog One Suite Hotela.

Evo kratkog izbora dalmatinskih i dubrovačkih hotela u kojima možete provesti par dana predljetovanja. Produženi vikend, koji počinje sutra, idealan je za odlazak na more. Hoteli nisu rangirani kvalitativno nego geografski, od zapada prema istoku. Na listi nažalost nema nekoliko ikonografskih dubrovačkih hotela poput Excelsiora i Hilton Imperiala, jer su oni upravo u fazi polaganog otvaranja poslije temeljitog renoviranja.

1.Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Stara Punta, Petrčane 

falkensteiner-iadera-hotel

U Zadru nažalost nema zaista dobrih hotela, pa je utoliko lošije što se odustalo od gradnje Grand Hyatta u velebnoj Maraskinoj zgradi u strogom centru grada. Iadera je tipičan komforni, malo luksuzniji resort udaljen desetak kilometara od grada namijenjen, čini se, prije svega agencijskim gostima. Na Booking.comu cijene počinju od 1698 kuna.

2. D-Resort, Obala Jerka Šižgorića 1, Šibenik

d-resort-bazen1

D-Resort najbolji je šibenski hotel, ali je daleko od vrhunskog. Sobe i bazen su okej, hotelski protokoli, kad je riječ o servisu, bili su prilično manjkavi, a arhitektura i uređenje pomalo su beskarakterni i nepovezani s lokalnim ambijentom. Usprkos svemu tome, D-Resort je daleko bolji od bilo kakve lokalne konkurencije. Booking.com kaže da se soba može dobiti već za 1239 kuna.

3. Life Palace, Trg šibenskih palih boraca 1, Šibenik

life-palace-hotel

Life Palace preslatki je mali hotel, smješten u najstrožem centru Šibenika, parsto metara od katedrale i Pelegrinija. Pristojno i živopisno uređene sobe gledaju na zvonik s druge strane ulice, kupaona je izvrsna za hotel s četiri zvjezdice, a osoblje gotovo uzorno s obzirom na činjenicu da su tek par godina u biznisu. Ugostiteljski prostor, kafić i slastičarnica, sadržajem su prilično generički i dosadni, pa bi ih trebalo značajno unaprijediti. Terasa u tako vrijednom dijelu budućeg središta hrvatskog turizma, jednog od najljepših gradova na Jadranu, morala bi biti mnogo ambicioznija. Sobe u Life Palaceu, prema Booking.comu koštaju od 924 kune.

4. Vestibul, Iza Vestibula 4, Split

vestibul-hotel

Vestibul je, dakle, već dugo godina stalna tema velikih svjetskih lifestyle magazina, što je normalno s obzirom na činjenicu da kameni zidovi u nekim sobama pripadaju Dioklecijanovoj palači. Vestibul je prilično čaroban, posve neodoljiv, autentično luksuzan, ali mu također nedostaju relevantni ugostiteljski sadržaji, što će s vremenom utjecati na imidž, a možda na promet, osobito izvan pune sezone. Danas i sutra sobe u Vestibulu mogu se dobiti za 1130 kuna, što je čista rasprodaja. Već od prvog lipnja cijene skaču preko 2000 kuna.

5. Park, Hatzeov perivoj 3, Split

hotel-park

Park na Bačvicama jedini je pravi, veliki splitski luksuzni hotel. Sobe su zaista raskošne, osoblje na razini pravih pet zvjezdica, koje Park zaslužuje, pogledi ma plažu i more neodoljivi, palme koje uokviruju hotel i pojedine balkone stvaraju snažan dojam autentičnog Mediterana, dok se ugostiteljski dio, kad smo Park zadnji put posjetili krajem lanjske godine, još bio tražio. Park je u svakom slučaju daleko najbolji dalmatinski hotel sve do Dubrovnika. Što košta, pa sobe na Booking .comu počinju s 2471 kunom.

6. Lemongarden, Perića Kala 1, Sutivan, Brač

lemongarden-hotel

Lemongarden je niz soba i apartmana u kamenim kućama na prelijepom Braču. Lemongarden, među ostalim, pokazuje da autentični ladanjski luksuz ne mora biti ekscentrično skup. Soba u Lemongardenu može se dobiti 1671 kunu. Značajan adut ovog idiličnog mjesta svakako je i chef Ante Udovičić, jedan od najtalentiranijih hrvatskih kuhara srednje generacije.

7. LD Palace, ulica Don Pavla 1, Korčula

ld-palace-hotel-terasa

LD Palace utjelovljenje je najviše vrste luksuza. Riječ je o pet apartmana veličine od 45 do preko 100 kvadrata, na fantastičnoj lokaciji u starinskoj palači kraj mora. LD Palace spada među rijetke domaće hotele koji su cijeloj industriji postavili nove standarde međunarodnog five star luksuza. Nažalost, više naših suradnika javilo nam je kako je servis u restoranu ispod razine renomea LD Palacea. I tako godinama. Cijene u LD Palaceu počinju s 3637 kuna.

8. Bellevue, Pera Čingrije 7, Dubrovnik

bellevue-hotel-dubrovnik

Bellevue spada među najljepše hrvatske hotele srednje veličine. Ovaj boutique hotel, uklesan u stijenu s pogledom na Dubrovnik, ima solidno dizajnirane, vrlo prostrane i udobne sobe, malu, neodoljivu privatnu plažu te izvanredno atraktivnu terasu na kojoj je zaista doživljaj večerati. Bellevue bi svojom klasom i osjećajem decentne, podigrane raskoši, lako zasjenio niz vrhunskih hotela na Azurnoj obali. Smještaj već u svibnju košta oko 3300 kuna.

9. Villa Dubrovnik, Vlaha Bukovca 6, Dubrovnik

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik smještena je u prelijepom arboretumu u najljepšoj dubrovačkoj hotelskoj ulici. Kad je prije desetak godina temeljito renovirana, Villa Dubrovnik bila je prvi hrvatski hotel koji je stvarao osjećaj individualiziranog, neformalnog luksuza. Villa Dubrovnik, danas u sastavu turske Dogus Grupe, jedan je od sedam Dogusovih hotela koji posluju u sastavu luksuznog branda Mytha Hotel Anthology promoviranog 2016. godine u Cannesu. Villa Dubrovnik zaista zavređuje poseban status unutar hrvatske i europske hotelske scene. Prema Booking.comu, cijene soba počinju s 3029 kuna.

10. One Suite Hotel, Šetalište Franje Tuđmana 1, Mlini 

one-suite-fb

One Suite najmoderniji je, najavangardnij i jedan od najudobnijih hrvatskih hotela. Riječ je o zgradi s osamnaest apartmana opremljenih s po dva velika televizora s najvažnijim streaming servisima, jedinstvenim umjetničkim radovima te barom s velikim bocama vina i šampanjca. Sobe imaju nevjerojatno efikasnu svjetlosnu i zvučnu izolaciju (One Suite je valjda jedini hotel na moru u kojem vas ujutro neće probuditi ni zraka sunca) i jako udobne krevete i jastuke.

Hotel je potpuno digitaliziran, što znači da gostima smartphone može koristiti umjesto ključa i za komunikaciju s cijelim hotelom. Posebna atrakcija One Suite jest Lokal Bar, s izvrsnim izborom jakih pića i koktela, koji je u manje od godinu dana postao jedno od omiljenih dubrovačkih okupljališta, dok na kazališno glazbene programe Stage One dolazi cijeli Grad. One Suite je jedini hotel na Jadranu koji vam može omogućiti da cijelo vrijeme boravka radite nešto uzbudljivo i zabavno, od jahačkih i motorističkih tura do trkačkih treninga i krstarenja. One Suite uskoro bi trebao uvesti car sharing, što će gostima značajno smanjiti inače visoke troškove prijevoza na dubrovačkom području. Apartmani u ovom neformalnom five star hotelu trenutno koštaju oko 1400 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.