Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Želite li kuhati uz pomoć mobitela? Sada zaista možete

rational-mobile-cooking

Novi promotivni video njemačke tvrtke Rational, poznate po proizvodnji konvektomata koje se načelno smatra najboljima na svijetu, završava pogledom na mobitel. Mobitel je ušao u filmski režirani video spot zato što mobitelom (ili laptopom) možete kontrolirati sve kulinarske procese u konvektomatima, koje Rational danas zove Self Cooking Center®, kao i u moćnim uređajima Rational VarioCookingCenter® koje su u nekim funkcijama superiorne konvektomatima.

VarioCookingCenter® sastoji se od dvije pravokutne, srednje duboke posude od po 14 do 25 litara (ili samo jedne od 100 do 150 litara) koje mogu funkcionirati i kao grill, i kao Vario Boost ® sustav zagrijavanja brzine indukcije koji, međutim toplinu prenosi samo na namirnicu a ne i na posuđe. Sustav funkcionira i kao lonac za kuhanje paste, pa kao friteza, ali i kao klasični kiperi u kojima se kuhaju veće količine gulaša, paprikaša, pašticade, čobanca , sarmi, punjenih paprika i sličnih jela.

VarioCookingCenteri® imaju isti softver i iste oznake kao i konvektomat, što znači da je s njima jednostavno raditi i da oba stroja potpomažu sustav connected cooking. Evo što to konkretno može značiti. 

Zamislite da ste chef kuhinje u velikom hotelskom restoranu, i da vam točno u 19 sati na večeru dolazi 150 pansionskih gostiju. Prije večere, kao chef, morate održati sastanak s osobljem. Vašim kuharima morate objasniti tko će što raditi na kojoj stanici, gdje se očekuju najveća opterećenja i na što se večeras stavlja naglasak. Konobarima morate objasniti što su večernji specijaliteti i kako da ih prezentiraju gostima. A istodobno morate pratiti što se događa u kuhinji, u završnim minutama pripreme sve te hrane.

U klasičnom sustavu kuhanja, barem dva vaša sous chefa ne mogu nazočiti sastanku, jer moraju ostati za štednjacima i pećnicama. U connected cooking sustavu, vaš je mobitel, tablet ili laptop bežično povezan s Rationalovim konvektomatima i/ili VarioCookingCenter® uređajima, pa svakog trenutka na ekranu raspolažete točnom informacijom o stanju pojedine kuharske operacije. Dakle, znate kada je gotov brudet u Variu, pa znate kada treba ispeći palentu uz brudet u konvektomatu, i kada treba početi dovršavati roastbeef da dobije lijepu, smeđu koricu.

Ništa ne može pregorjeti, jer preko mobitela nadzirete baš svaki detalj u vašoj kuhinji. Desi li se neki tehnički problem, sustav neće obavijestiti samo vas, a povezivanje sa serviserima omogućava dijagnostiku i spajanje na daljinu. Ratjkonal trenutno razvija sustav ConnectedCookingPlus koji će omogućiti da uređaji serviserima sami javljaju da je došlo do kvara. 

Connected Cooking® služi i za dijeljenje recepata, što može biti osobito važno u velikim hotelskim kućama gdje izvršni chef može programirati konvektomate i VarioCookingCenter® strojeve da u nizu odvojenih kuhinja provode potpuno iste operacije. Ako pojedina hotelska kuća želi biti poznata po tri ili četiri potpisna jela, bez obzira na to je li riječ o malo ambicioznijem club sendviču, lokalnom specijalitetu od dinstanog boškarina ili sezonskom desertu s višnjama ili jagodama, connected cooking osigurava da se u svim hotelima te kuće postiže potpuno jednaka kvaliteta i izgled proizvoda, što se može nadzirati s jednog mjesta. Meringue u desertu neće, znači, u jednom od hotela biti zagoren, a u drugom premalo pečen.

“ConnectedCooking® zasad ima tri glavne funkcije,” rekao nam je Tomislav Horvat, vlasnik Interlinka-Gastro, tvrtke koja u Hrvatsku uvozi Rationalove high tech proizvode, “Jedna je nadzor nad sigurnošću cijelog procesa obrade hrane, dakle HACCP koji je već godinama neophodan u ozbiljnom ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Druga je funkcija prijava kvarova na uređajima. Stroj sam serviseru šalje dojavu o kvaru sa šifrom kvara, pa kad serviser na mobitel dobije poruku o kvaru, odmah zna što treba popraviti i koje dijelove mora uzeti sa sobom. Tako se vrijeme do popravka bitno smanjuje, što je također iznimno važno svakome tko se bavi restoranskim i hotelskim kuhanjem. I treća glavna funkcija jest mogućnost da se preko mobitela ili kompjutora kontrolira cijeli proces pripreme hrane.” pojasnio je gospodin Horvat.

Ova tehnologija razvija se i dalje. U Rationalovoj tvornici u bavarskom Landsbergu već se razmišlja o novoj generaciji usluga. Rational, tvrtka s godišnjim prometom od oko 700 milijuna eura, i s burzovnom vrijednosti od skoro osam milijardi eura, upravo razvija novi softver za dodatnu digitalizaciju rada u kuhinji.

Novim bi se softverom povezali svi važni, veći kuhinjski strojevi, od strojeva za pranje posuđa preko konvektomata do štednjaka, što znači da bi se svim kuhinjskim aparatima moglo upravljati s jednog mobitela ili laptopa. Riječ je, dakle,o potpunoj digitalizaciji većine radnih procesa koji se odvijaju u modernim kuhinjama.

Ekonomske prednosti takvog trenda su samorazumljive. Rationalova najava potpune digitalizacije profesionalnih kuhinja u stanovitom se smislu nadovezuje na eksperiment s automatizacijom i robotizacijom kuharskih procesa, o kojem smo pisali prošli tjedan. Naime, veliki chef Daniel Boloud,u suradnji s čuvenim sveučilištem MIT otvorio je prvi robotski restoran na svijetu, gdje skoro sav posao obavljaju strojevi. Sasvim je vjerojatno da se budućnost velikih, masovnih profesionalnih kuhinja kreće prvo prema cjelovitoj digitalizaciji kakvu omogućuje Rationalov sadašnji, a još više budući sustav connected cooking, a zatim i prema robotizaciji.

 

 

Ovaj članak produciran je u suradnji s tvtkom Interlink Gastro, ekskluzivnim zastupnikom kompanije Rational AG

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.