Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chateau Palmer na radionicu u Alhambri donio je svoje najbolje berbe

palmer-vina1

Kada velike vinarije održavaju prezentacije na malim tržištima, često donose vina iz manjih, jeftinijih berbi. Chateau Palmer, klasična bordoška vinarija iz Margauxa, u petak je na masterclassu i gala večeri u lošinjskoj Alhambri predstavila svoja najbolja vina iz 21. stoljeća i jedno izvanredno iz dvadesetog.

palmer-masterclassNa radionici smo tako probali Alter Ego (drugo Palmerovo vino) iz 2010. godine, te Palmere iz 2009. i 2000. ( 2006. pokazala se kao poučni kontrast između velikih i prosječnih berbi u Bordeauxu) te izvanredna, duboka i ultrakompleksna 1995. Na večeri smo još probali moćnu, ali posve izbalansiranu 2000.

Nikad dosad u Hrvatskoj nisu se na jednom mjestu točili vrhunski bordeauxi iz četiri najbolje berbe ovog stoljeća: 2000. 2005. 2009. i 2010. Utoliko je Palmerova radionica u Alhambri zaista jedinstven i jedan od najvažnijih vinskih događaja ove godine.

Najbolji su dojam ostavila 2009, masivno vino s Palmerovski svilenkastim taninima koje je još u pretpubertetskoj fazi te ispred sebe ima bar 40 godina hedonističkog života, te tradicionalno stilizirana 1995. s finim aromama tartufa, crnih trubača, goveđeg temeljca i crne čokolade, s još dovoljno voća, puno svježine i s baršunastim taninima.

Damien Grelat, Kristijan Merkaš i Frederic Mairesse

Izvozni direktor Palmera Damien Grelat, enolog po obrazovanju, pokazao se kao jako komunikativan i kompetentan prezenter. Grelat je, među ostalim, govorio o biodinamičkoj orijentaciji Palmera, o tome zašto vinogradima trebaju i ptice i ovce i krave, te o eventualnom prelasku na permakulturni model funkcioniranja cijelog imanja. Takvo što načelno se ne očekuje od menadžera u skupom bordoškom Chateau. Ali, Palmer ionako nikad nije bio tipični Bordeaux, nego vinarija s jakim individualnim identitetom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.