Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RIBARSKI TRIJUMF GENERALA GOTOVINE Njegova farma tuna 2017. je udvostručila prihode i zapošljava 70 ljudi

gotovina-tuna

Lanjski poslovni rezultati umirovljenog generala Ante Gotovine pokazuju koliki je zapravo potencijal biznisa s uzgojenom tunom u Hrvatskoj. Prema podacima koje je ovih dana objavio tportal, Gotovina je nakon četiri godine u ovom poslu u 2017. udvostručio prihode na 51,6 milijuna kuna, i nakon odbijanja svih troškova i poreza, godinu završio s čistom zaradom od 6,9 milijuna kuna, gotovo dva milijuna više nego godinu ranije.

Gotovinina Pelagos net farma, koju je osnovao 2013. godine, relativno je mladi igrač na hrvatskom tržištu uzgojene tune. Ovim biznisom vladali su stariji konkurenti, Kali Tuna s Ugljana, Jadran tuna iz Biograda na Moru i Sardina s Brača. Gotovina je u posao ušao s vlasnikom Jadran Tune Milanom Mandićem koji je i danas suvlasnik u Pelagosu, a dvije tvrtke dijele i direktora, Nenada Horvata.

 

Nobu Matushisa prije nekoliko mjeseci dogovarao je nabavu tune u Kalima

Pelagos, koji danas ima koncesije na tri mjesta u šibenskom u zadarskom akvatoriju, počeo je sa sedam zaposlenih, a danas zapošljava 70 radnika. Jedan od Pelagosovih ribara bio je i Nigerijac Prince Wale Soniyiki, koji je kod Gotovine počeo raditi kao azilant, da bi kasnije osnovao vrlo popularni zagrebački afrički restoran African Cuisine&Bar . U razvoj farme investiran je ozbiljan novac. Samo krediti iznose 28 milijuna kuna (osam milijuna je kredit HBOR-za malo i srednje poduzetništvo), koje je Gotovina podigao za plaćanje koncesije za izlov tune, kupovinu broda i opreme.

Gotovina je očigledno ušao u veliki, rubno razuman rizik u koji su hrvatski poduzetnici u pravilu prisiljeni ulaziti da bi započeli posao. Kako citira tportal milijun kuna u gotovini trebao je platiti samo za osiguranje kako bi dobio državnu koncesiju, stavio je kuću pod hipoteku i slično.

Pelagos se razvijao dosta brzo. Počeo je u starom skladištu na gatu za rasute terete u luci Gaženica koju je zakupio od Mandića, od zadarske luke dobili su koncesiju za gradnju hladnjače novoj zadarskoj luci Gaženica, da bi 2015. prešli na novu hladnjaču u koju može stati 1500 tona ribe za prehranu tuna i 100 tona smrznute ribe, investiciju od 22,5 milijuna kuna. Pelagos će nastaviti investirati u infrastrukturu i brodove.
Uzgoj tune u Hrvatskoj je golemi biznis. Jedan od najvećih svjetskih chefova, osnivač Nobua Nobu Matsuhisa, prije nekoliko mjeseci posjetio je Ugljan radi dogovora o nabavi tune za svoje restorane u Kali tuni, čiji je vlasnik Japanac Jiro Kambe. Japan je glavno izvozno tržište hrvatskih farmi tune. Tržište je relativno volatilno, cijene određuju japanske burze i tečajne razlike su problem. S druge strane, otkup je u pravilu zajamčen i hrvatska uzgojena tuna zbog vrhunske kvalitete postiže visoke cijene, prosječna u 2016. bila je 12,7 eura za kilogram, među kupcima su i talijanski restorani, ali i nekoliko hrvatskih restorana. Poslovni rezultati Ante Gotovine su, naravno, zanimljivi zbog njegove javne pozicije i zato što je svaka firma koja u godini dana udvostruči promet vijest za sebe, no Gotovinin Pelagos prema neslužbenim je procjenama treći po veličini na ovom tržištu u hrvatskoj. Što samo pokazuje uzgoj tune postaje jedan od najunosnijih sektora hrvatske prehrambene industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.