Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Milanu je upravo počeo San Pellegrinov izbor za najboljeg mladog chefa na svijetu. Evo izvještaja

san-pellegrino (1)

Ana Roš nikad nije izgledala mršavije i energičnije. Barem ne otkako je poznamo, unatrag dvije godine. Na gospođu Roš, odjevenu u crvenu haljinu i zlatne tenisice, naletjeli smo u Garage Italia, spektakularnom novom tematskom restoranu Carla Cracca, velikog talijanskog chefa koji je tijekom tridesetpetogodišnje karijere skupio pet ili šest Michelinovih zvjezdica, pa postao televizijska zvijezda. Prije pola godine Cracco je otvorio restoran Garage Italia na nekadašnjoj Agipovoj benzinskoj pumpi na milanskom trgu Accursio, koju su Lapo Elkan i arhitekt Michele De Lucchi preuredili u spomenik talijanskom fetišu automobila. U Garage Italia ulazi se kroz bar nad kojim visi milijun maketa automobila, cijeli je prostor obilježen stiliziranim oblicima cilindara i zupčanika, usred restorana je pravi ALLINSPORTS simulator u kojemu možete voziti Ferrari 250 GTO s maketom staze Formule 1 iznad glave, Le Lucchi “298” stolci oslikani su uzorcima s automobilskih utrka, fotelje su devet prilagođenih siceva Ferrarija Daytona i Ferrarija 599, a klupe točna replika zadnjeg sica ikonografskog Ferrarija Giannija Agnellija.

garage-italia3

Garage Italia

U Craccovom restoranu sreli smo Anu Roš, koja ovaj vikend provodi u Milanu kao sutkinja na San Pellegrino Young Chef Grand Finalu 2018., finalnom natjecanju za mladog chefa godine. San Pellegrinova najbolja kuharica na svijetu za 2017. jedna je od sedam članova žirija. Uz nju, suci su legendarna američka kuharica Dominique Crenn, peruanski tandem Virgilio Martinez koji se zadnjih godina bavi možda najradikalnijom gastronomijom u globalnom kontekstu, Filipinka Margarita Fores koju je San Pellegrino proglasio najboljom azijskom kuharicom 2016., Ledburyjev chef Brett Graham, Paul Pairet i Annie Feolde iz Enotece Pinchiori.

Prvorazredni sastav žirija u subotu i nedjelju izabrat će mladog chefa godine među dvadeset i jednim kandidatom koji je prošao izlučna regionalna natjecanja. Žiri nema predsjednika i nije hijerarhijski ustrojen. Kandidirati su se mogli kuhari s manje od 30 godina. Svaki natjecatelj ima mentora. Tko god da pobijedi, može računati na mogućnost za brilijantnu globalnu karijeru u svijetu ozbiljne gastronomije.

Poslije cjelodnevnih natjecanja u subotu i nedjelju, koja će se prekidati samo zbog kratkih ručkova, među kojima će biti i napoletana koju će peći Franco Pepe, pobjednik će biti proglašen u nedjelju navečer na gala večeri, gdje će kuhati nekoliko renomiranih svjetskih chefova. Pobjednik lanjskog natjecanja za najboljeg mladog chefa na svijetu, Amerikanac Mitch Lienhard u subotu priređuje svečanu večeru u Villi Necchi Campiglio. Kult Plave Kamenice svakih će nekoliko sati izvještavati o događajima na najprestižnijoj ovogodišnjoj europskoj gastronomskoj smotri za mlade kuhare.

mitch-lienhard

Dominique Crenn i lanjski pobjednik Mitch Lienhard (Manresa)

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.