Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Splitski restoran Perivoj zatvara se na početku sezone jer nema koga zaposliti

perivoj

Splitski restoran Perivoj otvoren 2015. na sjajnoj lokaciji u Vili Tončić u samom središtu grada, zatvara se na početku turističke sezone koju najavljuju kao jednu od najboljih u povijesti. Vlasnik Perivoja Miljenko Validžić za Index.hr je izjavio da zatvara jer restoran nije uspio naći dovoljno kvalitetnih radnika. Budući da isti vlasnik u Splitu ima i restoran Dvor koji je u novom izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku dobio preporuku, odlučio se fokusirati na njega.

Ovaj slučaj ukazuje na jedan od najvećih strukturalnih problema hrvatskog ugostiteljstva i turizma, nedostatak kompetentnog profesionalnog kadra. Za normalan rad Perivoja nedostaje 20 do 25 ljudi. “Ogromna je fluktuacija. Čini mi se ove godine nikad gore. Slavonci ne dolaze više u Dalmaciju, otišli su u Njemačku i Austriju…Mi moramo početi uvoziti radnu snagu iz susjednih zemalja, očito ne možemo s našim domaćim ljudima,” rekao je vlasnik za Index dodajući da radnike nije mogao privući ni ponudom pune plaće tijekom cijele godine. No, Validžić otkriva i druge probleme s kojima se susreću ugostitelji. “U sezoni smo znali imati po 50 zaposlenih. Onda njih troje ujutro ne dođe na posao. Gori sve, a fali troje ljudi”.

Validžić ne vjeruje da je radnike teško pronaći zbog loših plaća. “Pa koliko puta se dogodilo da pitamo radnika koliku bi plaću, on je kaže i onda ne dođe na probni rad. 60 ljudi se javilo na natječaj za posao, možda se 20 odazvalo da će doći. Od tih 20, njih pet ili šest dođe na razgovor i tek tada se razgovara o uvjetima. Od tih pet, šest, možda dvoje dođu na probni rad. Od dvoje ostala je jedna cura.” Žali se i na inflaciju plaća koju u ugostiteljstvu izaziva manjak kadrova. “Imaš momka, tek je došao iz škole. Pitaš ga koliku bi plaću, on kaže sedam tisuća kuna. Pitam ga što zna. A ne zna ništa, tek je iz škole, nije nigdje bio. Ali mu je netko rekao da se sada može dobro zaraditi”. Opisuje i drugi slučaj, u kojemu je konboar počeo raditi s plaćom od tri i pol tisuće kuna i napredovao, u poziciji i primanjima. Vlasnik Perivoja još nije odlučio  što će učiniti s tim restoranom, postoji mogućnost da ga vrati vlasnicima prostora i da i drugi restoran, Dvor, počne zatvarati izvan sezone.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.