Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BITE ART Ovi zagrebački paprenjaci jedini su keksi koje će vam biti žao jesti

bite-art-black-g

Baš smo nekidan raspravljali o tome jesu li neka od najboljih jela, vina i pića zaista oblik umjetnosti kako ih nekad nazivaju. I ako jesu, znači li to da je onda čin jedenja i pijenja takvih stvari zapravo umjetnički performans, u kojemu čovjek doslovno ugrađuje umjetnost u sebe. Do kraja rasprave više nismo bili spremni ići tako daleko, ali pitanje nije ni izbliza iscrpljeno. Štoviše, granice hrane i umjetnosti sve su mekše, i od prvog nastupa Ferrana Adrie na Documenti 2007. istražuju ih u mnogim kontekstima. Jedan od zanimljivijih odgovora u zadnje vrijeme dolazi baš iz Zagreba. Bite Art , paprenjaci s reprodukcijama slika hrvatskih umjetnika, dio su šireg, sad već osmogodišnjeg projekta “Jestiva umjetnost” zagrebačke umjenice Ane Šerić.

Hrvoje Majer i Ana Šerić

Kako piše na web stranici Bite Arta, ovi keksi, koje bi nam sigurno bilo žao pojesti, dio su autoričinog istraživanja koje se bavi pitanjem kako Hrvatsku predstaviti u jednom upečatljivom proizvodu. Paprenjaci su odabrani kao tradicionalna hrvatska slastica a lista umjetnika čija su djela, iako sama po sebi nije dugačka, pokriva širok raspon, od Vlahe Bukovca do OKO.

Paprenjaci dolaze u idlično dizajniranim kutijama koje, odlučite li ipak pojesti Majera, Tadića ili Rabuzina, postaju okvir sa četiri reprodukcije djela tih umjetnika. Bite Art je trenutno dostupan u šest varijanti, s djelima Ane Kolege, Vlahe Bukovca, Ivana Rabuzina, Marka Tadića, OKO i Hrvoja Majera. Kutija sa četiri paprenjaka/reprodukcije prodaje se za 20 eura, a set s cijelom prvom kolekcijom za 99 eura. Bite Art je jedan od najuspjelijih hrvatskih suvenira svih vremena, ali i zanimljiv projekt s velikim istraživačkim potencijalom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.