Šesto izdanje San Pellegrinova izbora najboljih azijskih restorana
Asia’s 50 Best Restaurants stvorilo je jedan fenomen i nekoliko značajnih vijesti. Bangkoški restoran
Gaggan indijskog chefa
Gaggana Ananda, četvrti je put zaredom proglašen najboljim restoranom u Aziji. Gaggan mijenja lice tajlandske restoranske scene, na listi najboljih 50 restorana još je nekoliko njegovih inveseticija ili projekata u kojima sudjeluje kao mentor. Singapurski chef Andre Chiang dobio je nagradu za životno djelo, a najboljom azijskom cheficom proglašena je
Bongkoch Bee Satongun iz bangkoškog restorana
Paste. ‘U Bangkok, odnosno Tajland, nedavno je došao Michelinov vodič, koji je Gagganu dodijelio dvije zvjezdice. Naravno, izdanje Asia’s 50 Best Restaurants, kao i globalni izbor World’s 50 Best zasule su kritike što još nisu ukinuli rodnu podjelu u nagradama (najbolja chefica na svijetu trenutno je
Ana Roš), ali organizatori odlučno brane svoju politiku. “Neki misle da postojanje nagrade za najbolju chefiu pojačava svakodnevni seksizam prisutan u ovoj industriji, ” rekao je urednik izbora
William Drew, “Ali mi to odlučno odbacujemo. Vjerujemo da postojanje ove rodno određene kategorije pomaže u ispravljanju disbalansa i istodobno priznaje da je svijet restoranskih kuhinja i dalje sfera kojom dominiraju muškarci.” Nagradu One to Watch ove je godine u dobio
Jordy Navarra iz filipinskog restorana
Toyo Eatery iz Manile (važna gesta za sve popularniju a još neotkrivenu filipinsku scenu). Najbolji azijski slastičar je
Nicolas Lambert iz hongkonškog
Izuzev japanskih, azijski restorani i chefovi još nisu dobili puno priznanje za svoj doprinos suvremenoj svjetskoj gastronomiji, ali po interesu medija za svaki novi izbor Asia’s 50 Best očigledno je da se to konačno mijenja. Evo koji su najbolji azijski restorani za 2018. godinu.