Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

13 BARSKIH PITANJA ZA…Nikša Beloč, Hilton Imperial Dubrovnik

niksa-beloc (1)

Sredinom travnja se, nakon prve faze preuređenja, za sezonu otvara dubrovački Hilton. Sljedeće godine se preuređuje restoran, a ove će, osim preuređenih soba, goste dočekati i nova recepcija, ali i potpuno redizajnirani bar. Hiltonov je bar već poznat kao jedan od rijetkih domaćih hotelskih barova u kojem se mogu piti kvalitetni kokteli, a sa ovim preuređenjem (još uvijek nije službeno potvrđeno da ga je nacrtao arhitekt koji je zaslužan i za londonski Artesian) dobit će i novu koktel kartu iza koje velikim dijelom stoji mladi lokalni barmen Nikša Beloč. Osim priznanja talentu od starijih kolega, Nikša se može pohvaliti i odanosti kući u kojoj je napravio prve profesionalne korake. Počeo je ovdje raditi na različitim poslovima već na praksi u srednjoj školi, a s vremenom se u Hiltonu skrasio i kao barmen.

S koliko si godina prvi put stao za bar?

Zahvaljujući srednjoj školi hotelijersko-turističkog smjera imao sam prilike odraditi praksu na raznim pozicijama u hotelskom sustavu, a moj prvi kontakt s barom je bio na jedan dan zamjene kolegici kad sam imao 16 godina. Ne pretjerano pamtljivo iskustvo iz današnje perspektive 🙂

Što je presudilo u odluci o bavljenju barmenskim poslom?

Iako u srednjoj školi nisam bio previše zainteresiran za segment barmenskog poslovanja, odlučili su kolegicu i mene poslati na natjecanje turističkih škola u Makedoniji u kategoriji pripremljanja koktela. Bili smo uvjerljivo zadnji na natjecanju, no tu se rodila moja ljubav prema baru i profesiji barmena.

Da nisi barmen bio bi…

Kuhar. Moja prva praksa je bila u kuhinji i da se nisam zarazio barom sigurno bih tamo i ostao.

Najveći uzor iz industrije ti je…

Nisam baš tip od idola i uzora, ali jako cijenim ono što već godinama za domaću scenu radi Saša Lovrenščak sa svojom školom.

Koji je prvi koktel koji si ikad probao?

Prvi koji sam probao je ujedno bio i prvi koji sam napravio. Za već spomenuto natjecanje u srednjoj školi vježbali smo pripremu klasičnih koktela i prva na redu bila je Margarita. Škola je koristila osnovne sastojke tako da ni ta Margarita nije bila baš spektakularna.

Koji klasik najviše voliš pripremati?

Definitivno Daiquiri i uvijek s bijelim ili minimalno odležanim rumom, svježim sokom limete i šećerom u prahu. Iako jednostavan, ovaj recept zahtjeva pažnju u omjerima sastojaka da bi Daiquiri stvarno bio vrhunski.

A koji piti?

The Last Word – Beefeater 24, zeleni Chartreuse, Maraschino i limeta u jednakim omjerima.

Koji ti je najdraži koktel koji si kreirao?

Moj pobjednički koktel lokalnog Monin kupa koji sam radio s Reposado tequilom, Grand Marnierom, sokom limete, pireom od marakuje i bjelanjkom.

Omiljeni destilat?

Moj odabir je Matusalem 23 rum iako osobno preferiram vino i to dobar plavac ili syrah. 

Omiljeni bar?

Definitivno Tales & Spirits u Amsterdamu. Jednostavan ali zanimljiv interijer, odlični kokteli, sjajna atmosfera i najvažnije od svega – profesionalno i pomalo otkačeno osoblje.

Omiljena anegdota sa bara?

Hilton Imperial Dubrovnik se ponosi svojom diskrecijom tako da “što se dogodi za barom bude zaboravljeno zatvaranjem bara.”

Savjet za mlade barmene?

Ovo je malo teže pitanje jer i sam spadam u ovu skupinu, ali definitivno da budu profesionalni u pristupu te da uče svakodnevno i iskoriste konstruktivne kritike za osobni razvoj.

Što ove sezone možemo očekivati od tvog novog/starog radnog mjesta?

Projekt preuređenja je naišao na oduševljenje čitavog tima, a sigurni smo da će se svidjeti i  našim gostima. Nova karta je u izradi te vas pozivamo da nas posjetite od sredine travnja u našem preuređenom hotelu i baru.

 

Vedran Gulin je barmen, osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta wine barova Vino & Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.