Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Paraschos izvrsna prirodna vina iz Collia

paraschos

Dino Kušen, vlasnik Acrobata u petak je u svojoj privatnoj kušaonici priredio degustaciju nekoliko važnih vina, koje uvozi njegova tvrtka. Veći dio tastinga bio je posvećen Paraschosu, vinariji s talijansko slovenske granice, koja proizvodi vrlo dobra do izvrsna prirodna vina.

Paraschos je osnovao Grk koji je došao studirati farmaciju u Italiju, gdje se i oženio i počeo raditi u obiteljskom restoranu. Stariji gospodin Paraschos družio se s Joškom Gravnerom, da bi prve vinograde kupio baš u Gravnerovu Oslavju 1997. godine.Danas vinariji vode njegovi sinovi: u Kušenovoj kušaonici pet vina iz te vinarije koja puni oko 25 tisuća boca godišnje, prezentirao nam je mladi Alexis Paraschos. Prvo vino Ponka iz 2012. (ponka znači opoka, lapor) umjereno je macerirana kupaža chardonnaya, sauvignona, rebule, bijelog pinota, tokaja i picolita. Ponka je jako elegantna, kremasta sa svijetlom, neagresivnom kiselinom. Kasnije smo probali Ponku iz 2009. neusporedivo intenzivniju, s bogatim biljno začinskim bouquetom i intenzivnom okusom vinogradarskih bresaka.

Gospodin Paraschos očiglednu razliku između dva ista cuveea pripisao je izvrsnosti starije berbe. Poslije Ponke na red je došao fini, jako pitko ali čvrsto strukturirani  crvenkasti sivi pinot iz 2015. godine, s gotovo tipičnim mirisom jagode za macerirane sive pinote iz Collia. Amphoreus Bianco, kupaža rebule i chardonnaya napravljena u amforama s Krete, najambicioznije je Paraschosovo vino, koje se po kombinaciji ekspresivnosti i elegancije može uspoređivati s buteljkama Damjana Podveršiča. Poslije relativno jednostavnog crnog pinota iz 2010. na stol je stigao zaista sjajni merlot Skala iz 2009. To je vino i na nosu i na okusu prepuno maceriranog tamnog ljetnog voća, s blagim primjesama vrhunskr crne čokolade. Usprkos intenzitetu, ono nije izgubilo gracioznost i lakopitkost, značajke koje krase većinu Paraschosovih vina.
Po završetku ovog uzbudljivog tastinga prešli smo na kolekciju sakea tvrtke Masuni (koja uključuje i pjenušavi sake, refermentiran u boci), pa na odličan ručak, rižoto s puževima i suša s chorizom, koji je skuhao Agavin chef Belizar Miloš, pa na kušanje pete vina Stefana Accordinija, poznatog priizvodjača Amaronea. O sakeu i amaroneu izvijestit ćemo sutra.
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.