Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Definitivni vodič kroz pića koja se slažu sa street foodom

street-food-pica-g

Eksplozija street food formata u hrvatskoj restoranskoj industriji nije bitno utjecala na potrošnju pića u street food lokalima, iz dva očigledna razloga.

Lokali koji prodaju street food načelno ne zarađuju previše novca na alkoholu: najprodavanije im je piće uglavnom pivo. Drugo, oni ne mogu angažirati sommeliera, koji bi mogao osmisliti poseban alkoholni program. Pa ipak, i oni formati na koje smo se odavno navikli, poput pizze, i oni koji su upravo na vrhuncu, poput burgera, i oni na koje se tek navikavamo, poput tacosa i ramena, uglavnom su idealni za slaganje s prilično širokom paletom dobrih alkohola.  Evo stoga vodiča za slaganje street fooda i pića.

1. BURGERI (ALI NE ONI IZ LANACA POPUT MCDONALD’SA)

IPA, jaki svijetli ale, voćno crno vino

Burgerima, bez obzira na priloge i umake, dominira okus pečene govedine, što znači da traže jako pivo koje nije slatko. IPA ili moćni svijetli ale kao Duvel ili radikalni trappist kao što je Orval, idealna su opcija.

Voćna crna vina, od terana koji nije prekiseo do frankovke ili malbeca, fino se slažu s različitim verzijama burgera. Govorimo li o luksuznom pristupu, šampanjci i pjenušci odličan su dižestiv za burgere, jer očiste usta od agresivnih okusa luka, pržene pancete, kečapa, čilija, kao i od masnoće.

2. PIZZA

Voćna crna vina, oranži

 

Pizza i pivo dugogodišnja su hrvatska konvencija, i ne pada nam napamet da je mijenjamo. Međutim, pogledamo li bazični sadržaj pizze, jasno je da svi njeni glavni element zapravo zahtijevaju vino. Uz kruh pijemo vino, uz maslinovo ulje pijemo vino, uz sir pijemo vino, a i rajčice, bez obzira na kiselost, dobro podnose vino. Baš zbog rajčica preporučujemo voćna crna vina, koja dobro apsorbiraju kiselinu. I tu je riječ o teranima, mladim merlotima, frankovkama, malbecu, ali i jednostavnijim crnim pinotima poput plešivičkih. Nadalje, chianti i barbera prirodne su opcije.

Bijela vina jačeg tijela, s puno svježine, također su okej, dok su oranži upravo idealni, jer su dovoljno moćni da se slože i s najambicioznijim pizzama (lardo, bresaola, ozbiljne salame) i dovoljno svježi da bi utažili žedj.

3. RAMEN

Bijela vina, šampanjci i pjenušci

Ramen je pun tjestenine, masnoće i umamija. Stoga su aromatična vina s visokim kiselinama, poput rizlinga, sauvignona i gruner veltlinera, njegovi poželjni partneri. Vrlo mineralne malvazije kao što je Coronicina, također odlično funkcioniraju. Vrlo suhi šampanjci i pjenušci jačeg tijela optimalno su rješenje, jer njihovi mjehurići pomažu vinu da poništi masnoću jela.

4. GYOZE, SPRING ROLLSI

Lageri, svježa bijela vina

Klasični lageri zbog svoje su relativne neutralnosti i sposobnosti brzog gašenja žeđi, perfektni za prženu spicy hranu, pogotovo ako su punjenje ili umaci ljuti. Lagana i svježa bijela vina, dakle mlade malvazije i graševine, kojih se može puni popiti, također mogu dobro funkcionirati.

5. TACOSI

Lageri, IPA-e, jača bijela, voćna crna vina

Kod tacosa slaganje s pićima zavisi i od umaka i od vrste mesa. Ako se umaci temelje na ljutim čilijima, i ako su puni korijandera, pivo je idealno rješenje (vino i listići korijandera se ne vole). Ako je taco pun avokada, poželjeli bismo margaritu s rubom soli. Ako su umaci umjereniji, vino treba birati prema mesu. Punije bijelo poput odležanih malvazija uz piletinu, i voćno crno uz svinjetinu ili govedinu.

6. GALETTES I DRUGE SLANE PALAČINKE 

Svježe bijelo vino

Slane palačinke naprosto zahtijevaju ozbiljno vino. Varijante koje se temelje na sirevima traže svježa bijela vina koja neutraliziraju masnoću sira. I tu mlade malvazije dobro funkcioniraju, kao i sauvignoni. Uz slatke palačinke, pod uvjetom da nisu preslatke i da nisu prelivene čokoladom, prosecco je optimalno rješenje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.