Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najbolji hrvatski sommelieri sutra u Opatiji izlaze na 21. prvenstvo sommeliera Hrvatske

prvenstvo-sommeliera

U opatijskom hotelu Ambasador u ponedjeljak i utorak 27. i 28. studenog održaa se 21. prvenstvo sommeliera Hratske. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba državno prvenstvo počinje četvrtfinalnim natjecanjem koje obuhvaća pismeni ispit od 60 minuta s pitanjima iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija i sl.), pitanja iz struke na temu zadataka sommeliera, osnovnog pribora, posluživanja vina i dekantiranja te polusatnog praktičnog dijela u kojemu kandidati moraju proći slijepo kušanje te pismeno opisati jedno bijelo i crveno vino u lociranje porijekla, proizvođača, berbe, trajnosti i pairing. Drugi dio praktično gispita je prepoznavanje četiri destilata i ispravljanje vinske liste. U polufinale ulazi 12 kandidata koji su u četvrtfinalu osvojili najviše bodova.

Oni pristupaju pismenom testu na engleskom o svjestkim vinima i najpoznatijim svjetskim i europskim vinskim regijama, a u praktičnom dijelu od njih se očekuje prepoznavanje četiri različita pića, ispravljanje koktel liste i pravilna prezentacija i posluživanje vina gostima. U finalu, za naslov nacionalno sommelierskog prvaka bore se tri natjecatelja. Finale je otvoreno za javnost i sommelieri pred publikom moraju pokazati vještinu prezentacije i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja crnog vina, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanja vinskekarte, pairinga, ophođenja s gostima i rastakanja magnuma.  Finale će se održati 28. studenog u 17 sati.  Prošlogodišnji pobjednik Prvenstva sommeliera Hrvatske bio je Filp SAvić iz hotela Monte Mulini. Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba i idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima, uključujući Svjetsko prvenstvo sommeliera.

Na prvenstvo se prijavilo 24 kandidata iz svih hrvatskih vinskih regija, profesionalnih sommeliera zaposlenih u hotelima, restoranima, konobama ili wine barovima. Ovo su kandidati: 

  1. Tatjana Bodetić– hotel Diamant, Valamar
  2. Edi Brčić– hotel Riviera, Valamar
  3. Predrag Čavić– restoran Agava, Zagreb
  4. Miljenko Čehulić– vinarija Bolfan Vinski vrh, Zagorje
  5. Ivan Dušić– Wine hotel Meneghetti, Bale
  6. Maria Nerea Fidalgo– hotel Alhambra, Jadranka hoteli
  7. Ivan Greblički– Vila Zelenjak Ventek, Kumrovec
  8. Zoran Gregorović– hotel Isabella, Valamar
  9. Ivan Jug– restoran Noel, Zagreb
  10. Karan Karan– Vitality hotel Punta, Jadranka hoteli
  11. Siniša Lasan– restoran Proto, Dubrovnik
  12. Daniel Ljubojević– hotel Monte Mulini, Maistra
  13. Saša Majstorović– Villa Hortensia, Jadranka hoteli
  14. Tomislav Mikinac– hotel Kvarner, LRH
  15. Robert Pavičić- restoran Kantinon, Maistra
  16. Goran Petrić– restoran Noel, Zagreb
  17. Anto Prgomet– Zorna Laguna Lounge, Plava laguna
  18. Filip Savić– hotel Monte Mulini, Maistra
  19. Tomislav Sokač– hotel Melia Coral, Istraturist
  20. Marko Škarica– Vila Ariston, Opatija
  21. Marko Šram– restoran Nautika, Dubrovnik
  22. Filip Veselovac– hotel Bellevue, Jadranka hoteli
  23. Branimir Vukšić- restoran Pelegrini, Šibenik
  24. Darjan Zelić– hotel Kvarner, LRH
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.