Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Siniši Lasanu nedostajalo je 10 posto za prolaz na ispitima za Advanced Sommelier

lasan-court

Zagrebački sommelier dubrovačkog restorana Proto Siniša Lasan, 7. studenog izišao je na najteži stručni ispit u svojoj karijeri. Lasan je polagao za titulu Advanced Sommelier na Court of Master Sommeliers, najutjecajnijoj svjetskoj instituciji za certificiranje.

Advanced Sommelier je treći od četiri stupnja koja se mogu polagati u ovoj organizaciji, najviši stupanj je Master Sommelier. Lasan je uoči svojih višemjesečnih intenzivnih priprema organizirao svojevrsni, dosta uspješan crowdfunding vina za treninge. Kad smo Lasana ovoga ljeta posjetili u njegovoj dubrovačkoj bazi gdje se između servisa u Protu pripremao za ispite, suočili smo se s razmjernima zahtjeva koje Court of Master Sommeliers stavlja pred kandidate.  Na trećoj razini, Court of Master Sommeliers zahtijeva dramatičan napredak u znanju i vještini sommeliera u odnosu na ono što je pokazao na ispitima za prvu i drugu razinu. Pojačan je fokus na pitanja povezana sa servisom, zahtijeva se enciklopedijsko znanje o stilovima vina i regijama, kao i detaljno poznavanje rada vinara iz svake vinske regije. Na ove ispite izlaze vrlo iskusni profesionalni sommelieri, najčešće s višegodišnjim stažem u restoranima.

Sam Court of Master Sommeliers predlaže da se sommelieri za ispite za Advanced Sommeliera pripremaju godinu do dvije. Ispit se polaže tri dana, sastoji se od teorijskih testova, praktičnih testova i slijepog kušanja šest vina zadnjega dana. Rezultati se objavljuju nekoliko sati nakon zadnjeg ispita, pitanja se ne smiju objavljivati. U Lasanovu slučaju to je bilo od 7. do 10. studenog, i prema objavljenim rezultatima nedostajalo mu je 10 posto u jednom segmentu ispita za prolaz, što zapravo znači da je Lasan među najozbiljnijim kandidatima za prolaz na nivou Advanced Sommeliera, prema najvišoj tituli Master Sommeliera. Naime, od svih prijavljenih sommeliera na svijetu, na trećoj razini prolazi ih u prosjeku 30 posto, pri čemu treba uzeti u obzir da je među onima koji se prijavljuju na ove ispite značajan broj sommeliera koji rade u nekima od vodećih svjetskih restorana i mogu investirati značajan novac u pripreme.

“Nažalost, ovaj put Austrija nije bila sretna, ali bilo je to za mene nevjerojatno iskustvo. Zahvaljujem se svima na podršci, sada je vrijeme za kraći odmor a onda ću tek početi razmišljati o ponovnom izlasku na ispit”, rekao je jučer Siniša Lasan.  Treći stupanj kani polagati i sommelier Boškinca Roko Bekavac, a sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug, izlazi na ispite za prva dva stupnja na Court of Master Sommelier. Za hrvatsku je vinsku scenu izuzetno važno da se sommelieri uključuju u prestižne međunarodne profesionalne organizacije, jer time doprinose širenju znanja koje je više nego neophodno domaćem vinskom i ugostiteljskom biznisu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.