Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Milanu je otvoren prvi fast food s tartufima

Dok cijene bijelih tartufa ruše rekorde, Ten Grams u Milanu počinje veliku demokratizaciju ovih divnih gomolja. Otvoren ovih dana, taj bistro odlučio je dosljedno primijeniti činjenicu da je samo par listića tartufa dovoljno da potpuno transformiraju jelo. U Ten Grams, sva jela poslužuju upravo s par listića, ili desetak grama tartufa, odatle i ime bistroa. Što znači da gosti već za cijene od par desetaka kuna mogu uživati u svježim tartufima.

Čovjek koji je uživanje u tartufima odlučio učiniti pristupačnim svima, poduzetnik je Giorgio Gaffi. Njegova je ideja da tartufu ovim načinom posluživanja, u mikrokoličinama, za pristupačnu cijenu i, ne manje važno, u ambijentu daleko od visokih cijena i luksuza, pokuša na neki način proširiti status, pretvoriti ga u popularnu hranu.

https://www.instagram.com/p/BZLhbWmAu1E/?taken-by=tengramsmilano

Ten Grams jela poslužuje upravo kao fast casual, a prodaju i jela za van. Jedina stvar u kojoj Gaffi ne želi raditi kompromise, kaže, je kvaliteta tartufa. Trgovina tartufima njegov je biznis, nabavlja iz cijele Italije i samo u sezoni, ujesen imaju bijele tartufe, zimi crne iz Norcie, u proljeće bianchetto, a ljeti crne ljetne tartufe. 

“Željeli bismo ponuditi istu kvalitetu kao restorani sa zvjezdicama, dakle koristiti svježu namirnicu bez umaka i aditiva, po prihvatljivim cijenama,” rekao je Gaffi talijanskim novinarima. Ten Grams radi svaki dan od podneva do ponoći, meni je klasičan tartufarski, taglioline s tartufima rade sa maslacem koj proizvode sami, tartufe poslužuju s jajima, tartar biftekom… Cijene su najzanimljivije. Tanjur paste s tartufima košta 15 eura, salata 12 eura, jaja s tartufima 9 eura, a baguette s mortadelom i tartufom četiri eura. Ako Ten Grams zaista poslužuje svježe tartufe u sezoni, te cijene su dosta nevjerojatne. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.