Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Norvežani upravo grade prvi europski restoran pod morem. I vjerojatno najljepši

under-obala

Za doživljaj restorana pod vodom više nećemo morati putovati u daleka topla mora. U Norveškoj se otvara prvi europski podvodni restoran. Projektirao ga je slavni norveški arhitektonski studio Snøhetta koji potpisuje i projekt preuređenja kultnog kalifornijskog restorana French Laundry chefa Thomasa Kellera (radili su i na Norveškoj nacionalnoj operi i Aleksandrijskoj biblioteci u Egiptu). Betonska struktura restorana prigodno nazvanog “Under” otvorena je širokim panoramskim prozorom dizjaniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejsaža. Gradnja restorana na najjužnijoj točki norveške obale, trebala bi biti gotova do početka 2019. godine, a radovi počinju u veljači 2018. Goste će primati na dnu mora, pet metara ispod površine. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućit će normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uvjetima.

“Jedna od prednosti ove zgrade je način na koji ona povezuje prirodu i kopno, i kako s kopna dramatično ali sigurno, kroz betonski tunel ulazite ravno u prirodu, na dno mora gdje ćete iskusiti nešto što inače ne biste iskusili,” rekao je za CNN voditelj projekta arhitekt Rune Grasdal. Restoran će imati tri razine i primat će stotinjak gostiju. Ispod ulaza i garderobe bit će champagne bar koji će zapravo predstavljati prijelaz od obale do oceana, a na donjoj razini bit će sala s dva dugačka komunalna stola i nekoliko manjih, poredanih ispred golemog akrilnog prozora visokog četiri metra.

Autori projekta koristili su motiv periskopa, a najveći izazov bio je kreirati prostor u kojemu će se ljudi osjećati sigurno i nimalo klaustrofobično. Poseban fokus stavili su na izbor prirodnih materijala, koriste dosta hrasta, i na dizajn rasvjete. Ipak, najveći izazov u ovom projektu bila je sama priroda, odnosno ekološka prihvatljivost goleme građevine koja se gura na dio obale i na dno mora. Upravo to presudno je informiralo dizajnr estorana.  Under je, naime, napravljen kao veliki greben (s mora i iz zraka pomalo podsjeća i na nasukanog kita) na koji će se zbog materijala, tekstura i oblika naseliti školjke. Dok je restoran zatvoren, u njemu će raditi oceanografski istraživački centar. Under će biti stanica za promatranje podvodnog života kroz cijelu godinu.

 

Foto/Snøhetta

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.