Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što način na koji jedete pizzu govori o vašem karakteru (prema nalazima biheviorista)

Znate one ljude kojima su skoro svi postovi na Facebooku rezultati psiho testova. Ljudi vole psihotestove. I sve moguće metode koje obećavaju da će im otkriti nešto o njima. Što znači da je lakše i raditi istraživanja na toj liniji. Jedno od popularnijih novih bavi se pitanjem što način na koji jedemo pizzu govori o našoj osobnosti. Znanstvenica koja tvrdi da govor tijela i odluke koje donosite tijekom jedenja pizze ukazuju na neke vaše temeljne osobine, zove se Patti Wood. Washington Post zove je “Zlatnim standardom stručnjaka za govor tijela”. Wood je profesorica na Sveučilištu Emory s desecima bihevioralnih istraživanja iza sebe, većinom fokusiranih na četiri arhetipa: pokretače, influencere, podržavače i pažljive korektore.

Možda se opravdano pitate na koliko to različitih načina čovjek uopće može pristupiti banalnom zadatku kakav je stavljanje pizze u usta. Wood je na takvim pitanjima napravila karijeru. Ona je, piše Munchies, jedan od onih stručnjaka koje tabloidi zovu kad prema pokretima i stavu Katie Holmes na crvenom tepihu žele zaključiti koliko je glumica blizu samoubojstvu. Ili što Beyoncino ponašanje na NBA utakmici govori o stanju njezina braka s Jay Z-jem.  Wood tvrdi da sve što radimo, i način na koji sve radimo, gradi priču o nama. Ponašanje dijeli u četiri grupe, prema DISC teoriji američkog psihologa Williama Moultona Marstona, na dominaciju, poticanje, submisivno i suučesništvo. No, pređimo na stvar. Kako se sve to primjenjuje na jedenju pizze?

Ako komad pizze savijete prije nego ga pojedete

Ljudi koji ovo rutinski čine su pokretači. To su ozbiljni multi taskeri koji se ne zaustavljaju da bi uživali u malim stvarima, pa se neće diviti hrskavoj kori ni kremastoj mozzarelli. Zanima ih efikasnost. S druge strane, moguće je da su ljudi koji savijaju pizzu, avanturisti i osobe sklone rizicima, ali i da im sve brzo dosadi. Ili to jednostavno čine iz praktičnih razloga, da sastojci ne poispadaju s tijesta. U svakom slučaju, prema teoriji gospođe Wood to su ljudi koji preuzimaju inicijativu, ali u pravilu nisu zabavno društvo. 

Ako prvo jedete rub

Postoje li uopće ljudi koji ovako počinju jesti pizzu, riječ je o šampionima odgođenog užitka. Tko bi čekao da se baci na mirisnu, sočnu sredinu pizze?Čini se da takvih ipak ima, i da su štoviše rođeni influenceri. Takvi ljudi često su dramatični, glasni i vole pažnju. Privlače je postupcima češće nego izgledom. Ali, ako su ljudi koji prvi jedu rub pizze stvarno influenceri, zašto ih nitko ne slijedi?

Ako najradije jedete pizzu vilicom i nožem

Ljudi kojima jedenje pizze rukom ne znači ništa, nego redovito jedu vilicom i nožem, spadaju u grupu podržavača. To su lojalni, pouzadni i ustrajni ljudi koji su u pravilu odlični domaćini i uživaju u ugađanju drugima. Riječ je o “sistemski orijentiranim” ljudima koji uživaju u malim, uredno rezanim komadima pizze umjesto da proždiru cijele trokute u jednom zalogaju kao većina normalnih ljudi. Na večerama s ovim tipom možete profitirati, jer oni ne uzimaju zadnji komad na tanjuru jer je pristojnost važan dio njihova uživanja u hrani. 

Ako jednostavno zagrizete pizzu i uživate

Ovo je, srećom, najbrojnija grupa. Znanstvenici takve ljude zovu pažljivim korektorima, a mi bi ih uglavnom svrstali među normalne. Ljudi koji uzmu trokut  pizze u ruku i jednostavno ga progutaju u dva griza su ljudi koji razumiju kako je pizza dizajnirana. Pizza je jelo koje se upravo tako jede. Pažljivi korektori to znaju jer su perfekcionisti, koji sve što rade žele raditi kako treba.

Sad kad sve ovo znamo, u idućoj pizzi možemo uživati stalkajući druge goste u pizzeriji i gradeći nove predrasude. 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.