Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Graševina Agris prilično je solidna, ali još traži svoju stvarnu definiciju

Vinska etiketa Agris  projekt je uspješnog riječko-zagrebačkog marketingaša Borisa Lešića, koji je na samom zapadnom rubu glavnog grada, u Rakitju, izgradio vinariju gdje komercijalno prerađuje najvažnije hrvatske bijele sorte, graševinu i malvaziju. Lešić kupuje grožđe s premium položaja obje sorte: malvazija dolazi sa Santa Lucie, a graševina s Venja, kutjevačkog vinograda što ga je Ivan Enjingi učinio slavnim prije petnaestak godina, kad je je svojim bijelim cuveeom Venje Hrvatskoj donio prvu Decanterovu šampionsku titulu. Lešićeva vina proizvode enolog Leo Gracin i Vinolab., koji je  prije skoro desetak godina bio etablirao Feravino kao jednu od važnijih naših kontinentalnih vinarija. Etikete i svi drugi elementi brandiranja, od kataloga do jarko zelenih vadičepova (zeleno je boja Agrisove malvazije a zlatnožuto boja Agrisove graševine) prilično su perfektni, što treba očekivati od čovjeka Lešićeve poslovne reputacije.

A kad je riječ o samim vinima….

Tehnički gledajuči, graševina iz 2016. gotovo je besprijekorna: ona je dovoljno mineralna, s lako prepoznatljivim aromama zelenih jabuka i citrusa, s možda sasvim malim nedostatkom svježine s jedne strane, i s nimalo botritisa s druge strane: ponešto  botritisa katkad daje specifična karakter i potpuno suhim graševinama. Tijelo je laganog do srednjeg značaja, aftertaste je blago gorak, a vino je definitivno elegantno i lakopitko. Međutim, Agris graševini nedostaje karaktera, specifičnosti i identiteta. Kad bismo ocjenjivali samo njene tehničke značajke, ona bi vrijedila 88 do 90 bodova. Međutim, ocjenjujemo opći dojam. A opći je dojam da to vino još nema pamtljivo ime i prezime, i da očigledno traži svoj izričaj i raison d etre. Okej, riječ je tek od drugoj berbi. No, ključni distinktivni faktor svakog vina, koje se ne proizvodi  u prevelikim serijama , jest posebnost, bilo da je riječ o terroiru, ili o autorskom rukopisu. Graševina Agris 2016. ne posjeduje, nažalost, tu posebnost. Ona je definitivno dobra, ali ne više do toga. Nadamo se da će u berbi 2017. koja bi uz sve teškoće također mogla biti vrlo uspješna, Agris  odlučnije potražiti svoj put i identitet.

Gastropreporuka Ovo umjereno nježno vino dobro se složilo uz tortiglione sa svježim šljivarom, pancetom, pinjolima, parmezanom i bosiljkom. Općenito gledajući, mislimo da bi moralo ići dobro uz pečenu piletinu, male plave ribe, kozice i dagnje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.