Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U švicarske supermarkete stigli su hamburgeri od skakavaca i cvrčaka

U švicarskom lancu supermarketa Coop u ponedjeljak su počeli prodavati prve burgere napravljeni od kukaca, kao alternativu za ljude koji ne jedu meso (barem ne meso sisavaca). Burgeri, zapravo okruglice od kukaca, u maloprodaju kasne četiri mjeseca jer su  morali proći komplicirane birokratske procedure. Švicarci sada mogu jesti hamburgere od skakavaca i cvrčaka. Glasnogovornica švicarskog Federalnog ureda za sigurnost hrane i veterinu potvrdila je da je Švicarska prva zemlja na svijetu koja je odobrila masovnu komercijalnu prodaju insekata za konzumaciju. 

Coop, drugi najveći lanac supermarketa u zemlji, nudi i okruglice od crva brašnara u ograničenoj seriji koju će proširiti ako kupci pokažu interes. Švicarski zakon od 1. svibnja omogućavaju konzumaciju zrikavaca, skakavaca, cvrčaka i crva brašnara. Ove vrste odobrene su jer se njima već hrane životinje. Da bi se mogli prodavati ljudima, moraju se razmnožiti najmanje četiri generacije kukaca.  Moraju se uzgajati u strogo kontroliranim uvjetima sa svim potrebnim atestima ali nije propisano iz kojim zemalja se smiju uvoziti.

https://www.facebook.com/coop.ch/photos/a.459735517569897.1073741830.442941319249317/676691829207597/?type=3&theater

Prvi i zasad jedini proizvođač je startup Essento koji prodaje kukce supermarketima Coop u Lausannei, Ženevi i Bernu te na internetu. “Korištenje kukaca u prehrani ima puno prednosti”, rekao je osnivač Essenta Silvio Baselgia “interes gastronomije za kukce raste, riječ je o životinjama bogatog nutricionističkog profila, a njihova proizvodnja štedi resurse”. Avanturistie će jedan burger koštati osam eura, a u cijenu su uključni i prilozi od riže i povrća. Baza za burgere je slanutak, a začinjeni su korijanderom, češnjakom lukom, pešrinom l

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.