Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Traminac iz 2016. uobičajeno je odličan, ali Vrhunski chardonnay novi je adut Iločkih podruma

Ove smo srijede u Le Bistrou, uz consomme od goveđeg repa i provansalsku verziju dagnji na buzaru popili četiri ili pet čaša iločkog Traminca koji se sve češće viđa na vinskim kartama boljih restorana. Što je svakako dobro: suhi traminci Iločkih podruma spadaju među najplemenitija, najoriginalnija i samorazumljivo najaromatičnija vina Slavonije i Podunavlja. I vino iz 2015. koje smo pili u Esplanadi i verzija iz 2016. koju smo otvorili kod kuće, jednako su opojni, uljasti i naprosto pršte aromama ruža, ličija i prezrelog žutog voća.

Vrhunski Traminac iz 2016. nešto je svježiji od vina iz prethodne berbe, pa se može piti u većim količinama. I dok se od traminca, dugogodišnjeg amblema iločkog vinogorja, očekuju prvorazredni rezultati, Chardonnay iz linije vrhunskih vina Iločkih podruma prilično nas je iznenadio. Prvo, u Hrvatskoj je premalo dobrih chardonnaya: padaju nam napamet tek Cattunar, Naprtin Solum, klasični Korakov Sur Lie, Krauthakerov Rosenberg i beljski Vrhunski. I tu otprilike lista završava. Drugo, Iločki podrumi dosad se nisu fokusirali na chardonnay.

Vrhunski Chardonnay iz 2016. odlično je napravljeno vino s dosta svjeżine, ponešto mineralnos ti i s jako čistim aromama zrelih bresaka, jabuka i livadnog cvijeća, uz optimalnu kremoznost. Vino je zaokruženo, elegantno, srednjeg do velikog tijela, s neobično dugim okusom. Radi se, uz graševinu, o najuspješnijem gastro vinu Iločkih podruma.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.