Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova energična ekipa upravo je lansirala prvi izraelski single malt whisky

Izraelska destilerija Milk & Honey u lipnju počinje prodavati 391 bocu prvog single malt whiskyja proizvedenog u Izraelu. Ovaj whisky je rezultat uspješne crowfunding kampanje i destiliran je u siječnju 2014. u skladištu u regiji Sjeverni Sharon. Nazvali su ga jednostavno Israel’s First Single Malt Whisky. Odležavao je 31 mjesec u novim bačvama od američkog hrasta od 225 litara, a zatim još sedam mjeseci u starim bačvama bourbona u Tel Avivu. Whisky će se odležavati minimalno tri godine.

“Ne radimo kompromise, ovo je iskren proizvod”, stoji u proglasu na web stranici destilerije,”Koristimo isključivo vrhunski ječam, prave kotlove i stručno odabrane bačve. Ponosni smo na svoj Single Malt Whisky i sve premium destilate. Naš je cilj proizvesti najbolji single malt whisky iz Izraela. 

https://www.instagram.com/p/BUd_kSmBWq1/

Interes za kvalitetna pića u Izrael se vratio početkom 90-tih godina, kad su prve izraelske male vinarije postale svjetski poznate. Početak dvijetisućitih obilježio je rast izuzetno kreativne lokalne scene craft piva. Milk & Honey pioniri su novog pokreta izraelski premium destilata. Destileriju je osnovala grupa entuzijasta. Neki od njih radili su industriji alkoholnih pića, neki su kod kuće kuhali pivo, neki su samo voljeli piti. Tvrtka je osnovana 2012. a destilerija je podignuta 2014. Prve destilate počeli su raditi 2015. Konzultant im je bio legendarni Dr. Jim Swan, jedan od najboljih neovisnih majstora destilera svih vremena, koji je preminuo u veljači. Glavni destiler je Tomer Goren. 

https://www.instagram.com/p/BQij4kyBoAA/?taken-by=mh_distillery

Kapacitet destilerije dovoljan je za izvoz i Milk & Honey za 2019. najavljuju izlazak na američko, europsko i druga tržišta na kojima ima potražnje za vrhunskim kosher destilatima.

https://www.instagram.com/p/BUyb96jBouE/

Slično kao s tajvanskim Kavalanom, rezon za proizvodnju whiskyja u Izraelu je topla klima, koja omogućava brže sazrijevanje. Prosječna temperatura u Tel Avivu, gdje Milk & Honey odležava svoje whiskyje, je 13 stupnjeva u siječnju i 26 stupnjeva u srpnju, a vlažnost 50 do 90 posto. Prema procjenama izraelskih destilera to ubrzava sazrijevanje za dva i pol puta u odnosu na Scotch. Tri godine koliko odležava Milk & Honey whisky ekvivalent je 6 do 8 godina odležavanja škotskih single maltova. Izraelskih pet klimatskih zona omogućava odležavanje na različitim područjima, u planinama, pustinji i na Mrtvom moru. Pored toga, Tel Aviv je izraelski gastronomski i barski centar, tako da za destileriju whiskyja praktički nema bolje pozicije, objašnjavaju vlasnici destilerije Milk & Honey.

https://www.instagram.com/p/BQ-x2VsBndq/

Svih 391 boca iz ove serije bit će numerirano. Riječ je o ekskluzivnoj seriji lasiranoj u sklopu Milk & Honey’s Experimental Series, kojom ovi destileri najavljuju početak proizvodnje whiskyja svjetske klase u Izraelu. Nefiltrirani single cas whisky sa 46% abv opisuju  kao izuzetno zreo i kompleksan s obzirom na jedva dvoipolgodišnje odležavanje. Prve boce distribuirat će tvrtka Hacarem i moći će se kupiti samo u odabranim trgovinama u Izraelu. U svijetu će se moći kupiti 100 boca, na online aukciji koja počinje 7. srpnja i trajat će 10 dana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.