Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Filipinima je upravo završio Svjetski kongres ulične hrane. Pogledajte što se jelo

Ulična hrana mijenja svijet. Od food truckova i kolica koja donose dobru, poštenu pripremljenu jeftinu hranu u zone gdje nema ničega, preko ad hoc gradskih festivala hrane i širenja noćnih tržnica koje mijenjaju ritam života u gradovima, raznolikost i demokratičnost ulične hrane promijenila je običaje, odnos i svijest o hrani u gotovo svakom razvijenom gradu na svijetu.  Budućnost ulične hrane, temeljena na održivosti, pravu na pristup zdravoj hrani i inkluzivnosti, važna je za većinu aspekata proizvodnje i raspodjele hrane u svijetu, a popularnost autentične, lokalne ulične hrane raste praktički iz godine u godinu. Nastavi li se ovaj trend, za desetak godina u većem dijelu svijeta kultura hrane će se promijeniti.  Kako će ta budućnost izgledati razgovaralo se na upravo održanom Svjetskom kongresu ulične hrane u Manili na Filipinima. Više od 100 tisuća ljudi prošlo kroz 28 pop-upova na kongresu, gdje su se ove godine predstavili chefovi i prodavači ulične hrane iz Singapura, Filipina, Indije, Kine, Indonezije, Malezije, Vijetnama, SAD-a, Tajlanda, Meksika, Njemačke i Japana. Svaki od tridesetak štandova s hranom osobno je izabrao osnivač kongresa SF Seetoh, glavni ideolog novog filipinskog street food pokreta i osnivač Makansutre, tržnice ulične hrane u Manili koja okuplja pet legendarnih štandova iz Malezije i Singapura. Održavanje ovog kongresa na Filipinima, kao i šest filipinskih štandova među 28 pop upova koje je odbor kongresa izagrao kao izlagače, opravdani su. Filipinska kuhinja trenutno je vjerojatno najuzbudljivije mjesto na svijetu što se hrane tiče i nova velika internacionalna kuhinja koju svijet otkriva.

https://www.instagram.com/p/BU1IvuxBYat/

Najpopularnija stvar nakon hrane na kongresu bio je event Dialogues, na kojemu su chefovi, restorateri, proizvođači i aktivisti razgovarali o budućnosti ulične hrane. Ove godine glavna zvijezda bio je Anthony Bourdain, koji je na pressici tijekom kongresa najavio i otvaranje svoje velike tržnice s uličnim prodavačima hrane iz cijeloga svijeta u New Yorku. Više o tom projektu možete pročitati OVDJE. Održano je niz demonstracija pripreme lokalnih uličnih jela iz cijele Azije, a jedan od glavnih sponzora kongresa Globe myBusiness, održao je posebnu konferenciju za pomoć malim poduzetnicima u industriji hrane. Predavanja o najbolji praksama držali su ljudi poput suosnivača Makansutre chefa JJ Yula i osnivača portala Yummy.ph. Ovo su neka od jela koja su izazvala najveću pažnju na Svjetskom kongresu ulične hrane 2017.

Banh Beo i Banh Log – Vijetnam Parene palačinke od rižinog tijesta koje se pune sušenim ili svježim kozicama, mladim lukom, pastom od mung graha, hrskavmi prženim ljutikama, ribljim umakom i rižinim octom. Jedno od tipičnih jela starog kraljevskog grada Huế u središnjem Vijetnamu.

Smrznuto kokosovo mlijeko s vodenim kestenom – Tajland 

BBQ svinjska rebrica – Bali Indonežanski chef Yudi ovo jelo zove Warung Sunset. Rebrica odojka marinirana su u azijskim začinima i pečena na ugljenu. Poslužuju se s ljutom salatom.

Nasi Lemak s pilećim krilcima – Singapur Makansutra hawkeri u Manili su kuhali jedno od najpopularnijih malezijskih i singapurskih jela, temeljeno na pahuljastoj riži infuziranoj kokosovim mlijekom, uz koju se poslužuju pržena piletina, hrskavi dili (sušena pržena sitna riba), kikiriki, Sayer Lodeh (povrće s curryjem od kokosovog mlijeka) i sambal umak. Pet legendarnih štandova iz Malezije i Singapura pod zajedničkim imenom Makansutra – Geylang Claypot Rice, Alhambra Padang Satay, HK Street Old Chun Kee, Jin Ji Braised Duck and Kway Chap i  Donald and Lily iz Malacce – lani su u Manili otvorili svoju prvu tržnicu izvan domovine.

 

Som Tum, Moo Ping & sticky rice – Tajland  N.C.C Catering predstavio se s klasičnom, umjereno ljutom Som Tum salatom od zelene papaje, posluženom s Moo Pings, sočnim ražnjićima od pečene piletine koji se prodaju na svakoj ulici u Tajlandu.

Sisig paella – Filipini Chef Sau Del Rosario iz Cafe Felura u Pampangi napravio je progresivnu verziju jednog od temeljnih filipinskih jela, sisiga. Sisig se radi od dijelova svinjske glave i jetre, obično začinjenih čilijima i calamansi citrusima sličnima kumkvatom. Sisig je i metoda pripreme ribe ili mesa mariniranjem u kiseloj otopini limuna i octa i začinima. Chef Sau napravio je sisig s prženom rižom, svinjskim obrazima, ušima, prženom potrbušinom i hrskavom prženom svinjskom kožom, umakom od limete i sojinog umaka i čilijem. 

Knedle od riže s kandiranom krizantemom – Kina Hongkonški restoran Big Brother u Manili je kuhao omiljeni ulični desert, Soi Lum knedle od paste od graha i mochija u sirupu od kandiranih listova krizanteme koji jelu daju svježinu i cvjetne okuse.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.