Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRETPREMIJERA Probali smo nekoliko izvrsnih novih Laguninih vina. Cuvee merlota i terana apsolutno je senzacionalan

“Vino miriše po venecijanskoj katedrali”. Tako je Oz Clarke prokomentirao novi cuvee porečke Lagune, napravljen od merlota i terana iz 2013. godine. Još se ne zna kako će se to vino zvati, ni kad će se pojaviti na tržištu. Zna se jedino da je riječ o prvom superpremium Laguninom vinu, koje se najvjerojatnije neće prodavati pod brandom Festigia pod kojim su se dosad buteljirala sva njihova vrhunska vina. Ovaj cuvee naprosto spada u viši red vina.

Na nosu zaista sadrži elemente smirne i tamjana, uz snažne, čiste mirise crnog voća i evidentne balzamične nijanse. Ovako kompleksan bouquet nastao je uslijed prosušivanja manjeg dijela bobica, pa zbog kofermentacije crnog grožđa s malvazijom, a najviše radi posebnih položaja s kojih je glavni Lagunin enolog Milan Budinski izabrao grožđe za ovo senzacionalno, još neimenovano vino, koje potvrđuje da je Istra u svojim vrhunskim međunarodnim dosezima zapravo zemlja crnih vina.

Cuvee merlota i terana blista dubokim teranovim purpurom, dok je u ustima gladak, pomalo suzdržan, pomalo egzotičan i beskrajno elegantan. Osim ovog velikog i neobičnog cuveea, prošle smo subote na Vinistri probali još nekoliko novih Laguninih crnih vina.

Merlot Festigia iz 2015. velikodušno je voćno vino, koje će vrlo lako naći brojnu publiku. Cabernet sauvignon Festigia iz 2015. ozbiljno je, čvrsto, pomalo asketski strukturiran, s iznimno preciznim sortnim aromama, ali i sa svježinom i cvjetno herbalnim elementima koji dolaze od malog postotka cabernet franca. Castello iz 2015. uravnotežen je, elegantan i naprosto lijep i za sedamdeset do osamdeset kuna predstavlja sjajnu vrijednost za novac.

Na kraju smo kušali Cabernet Riservu iz 2011. Radi se o ultimativno velikom, još sasvim mladom vinu, kojim dominiraju snažni ali zreli tanini, svježina Lijeve obale Bordeauxa i perfektno čiste arome i okusi: to vino ispred sebe mora imati barem dvsdesetak godina odležavanja. A Laguna baš nikad nije raspolagala boljom linijom crnih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.