Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pojavio se novi čili koji je toliko ljut da vas doslovno može ubiti

Dosad se najljućim čilijem na svijetu smatrao Carolina Reaper, opaka papričica koja sa svojih 2,2 milijun scovillea može izazvati  požar i bol u ustima, ali se uz zaista pažljivo doziranje može sigurno jesti. Nova vrsta čilija koju je razvio velški vrtlar hobist Mike Smith, nešto je posve drugačije. Nazvan Dragon’s Breath (Zmajev dah), taj je čili toliko ljut da ga se mora držati u zapečaćenim staklenkama, a osoba koja bi ga pojela, tvrdi Smith, vrlo vjerojatno bi bzo umrla od anafilaktičkog šoka. 

Dragon’s Breath Smith je razvio u suradnji sa Sveučilištem u Notthinghamu sa čijim timom u upravo čeka potvrdu iz Guinnessova knjige rekorda. Dragon’s Breath je proglašen najljučim začinom na svijetu, sa 2, 48 scovillea. Ovaj je čili jači od policijskog suzavca i može trajno spaliti sluznice ako dođe u dodir s njima. Za usporedbu, tabasco i drugi ljuti umaci koje koristite imaju od 2500 do 10000 scovillea. Smith i njegovi suradnici nikad ga se nisu usudili probati. Smith ga je stavio na vrh jezika i navodno ispljunuo nakon 10 sekundi zbog ekstremne ljutine. 

Kreator Dragon’s Breatha Mike Smith

Dragon’s Breath zapravo je razvijen za korištenje u medicini. Velika moć čilijevih ulja da umrtvljuju osjete na koži čni ih vrlo zanimljivima u razvoju lokalnih anestetika za ljude koj isu alergični na standardne anestetike.  Dragon’s Breath bit će službeno predstavljen na slavnom sajmu cvijeća u Chelsea, ali ne zna se hoće li se ikad prodavati za konzumaciju. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.