Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bourdain je 9. sezonu Parts Unknown počeo s Meksikancima iz Los Angelesa. Ovacije na webu

bourdain-trejo

Zadnji put kad je Anthony Bourdain snimao epizodu svoje sve utjecajnije serije Parts Unknown u Los Angelesu, fokusirao se na hranu i kulturu Koreatowna. Prva epizoda nove, devete sezone serije, posvećena je latinoameričkim zajednicama. Štoviše, američki gastro portali oduševljeno pišu da je Bourdain “otpjevao odu Latinoamerikancima u LA-u”. Prema Nielsenu, premijera na CNN-u bila je najgledanija stvar na kablovskoj televiziji uopće. Epizoda je već proglašena jednom od najboljih u Bourdainovu televizijskom opusu. Vozio je nabrijani auto po pustim noćnim ulicama citirajući kultni film Drive, prošao kroz desetke mulita, taquita, burrita, barbacoa i druge prave meksičke hrane i, ono što je najviše dirnulo publiku, fokusirao se na ljude. Imigrante različitih generacija na koje se oslanja gotovo sve u Los Angelesu. U vrijeme kad Donald Trump prijeti izbacivanjem imigranata iz Amerike, gradnjom zida prema Meksiku, Bourdain je doveo milijunsku televizijsku publiku Tonyju da joj ispriča kako tisuće imigranata bez papira održavaju gradsku ekonomiju, s profesorom Raulom Hinojosom Ojedom s UCLA na večeri je razgovarao o utjecaju imigranata na kulturu i život grada, cijele dane i noći s raznim ljudima, od glumca Dannyja Treja do aktivistice Elise Sol Garcia i MMA boraca Nicka i Natea Diaza, pričao kako se radi i preživljava u latinoameričkim zajednicama Los Angelesa. Prva epizoda 9. sezone Parts Unknown je još jedan Bourdainov doprinos borbi protiv diskriminacije mračnih politika koje napreduju na Zapadu,i podsjetnik da hrana nikad nije samo pitanje jela i ukusa na tanjuru. Eater je izdvojio par dobrih citata

O Meksikancima

“Kao i većina Kalifornije, Los Angeles je nekad bio dio Meksika. Sada su Meksiko, ili masa Meksikanaca, njegov vitalni dio”. 

O vođi

“Denny Trejo bi mogao ujediniti sve Meksikance. On je taj. Glasao bih za njega. Stvarno bih glasao za njega. Izgleda dobro kad se skin. Donald Trump to ne može reći za sebe. Bill Clinton ne može. Danny Trejo se još skida”.

https://www.instagram.com/p/BSzjnTQARTs/?taken-by=officialdannytrejo

O normalnosti

“Jedna od prvi stvari koje sam naučio na televiziji je da kad se pojavim na snimanju, a snimatelji i ekipa kažu “zvijezda je na setu”, to zapravo znači “šupak je na setu”. Ako me netko nazove zvijezdom…vrijeme je da stanem i dobro se pogledam u ogledalo”.

O ovisnosti o burgerima

Kad siđem s aviona u Los Angelesu idem ravno u In-N-Out Burger. Zadnja stvar koju napravim kad odlazim, opet In-N-Out burger. To mi je kao kokain. Jednostavno moram.” 

O meksičkoj hrani

“Mislim da će iduća velika stvar biti novo vrednovanje meksičkih okusa i sastojaka, i nova procjena njihove financijske vrijednosti, koliko bismo sve to trebali plaćati. Ljudi vole meksičku hranu, ali očekuju da ona bude jeftina. Uvijek će biti novih igrača iz Meksika koji će, srećom ili nažalost, biti spremni prodavati meksičku hranu vrlo jeftino. Ali neće to biti oni duboki okusi koje pronalazim kad putujem u Meksiko”. 

O ljudskosti

“Cijelu sam karijeru radio u francuskim i talijanskim restoranima, ali kad malo razmislim o tome, to su bili meksički i ekvadorski restorani,jer je većina kuhara koji su radili sa mnom dolazila iz tih zemalja. Oni su me dizali kad sam padao, oni su mi pokazivali što da radim kad sam počinjao  a nisu znali ni tko sam ni odakle sam”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.