Istra je prirodna vikendaška gastrodestinacija: ona je dva do dva i pol sata udaljena i od Zagreba, i od Ljubljane, a tek nešto više od austrijske granice, i pola sata od Italije, pod uvjetom da u granice prohodne. Stoga je logično da su istarski restorani, od kojih većina ionako radi cijelu godinu ili već dio godine, već ušli u punu natjecateljsku formu. Evo liste vodećih istarskih restorana za kasno proljeće: s obzirom na dinamičnost lokalne gastro scene, ova se hijerarhija do ljeta može promijeniti.
1. BATELINA, Banjole
https://www.instagram.com/p/-pDrkcxNcG/?taken-at=3937333
Kuhanje Davida Skoke najuzbudljiije je ne samo u istri, nego, vjerojatno, u cijeloj Hrvatskoj. Stoga Skoki moramo oprostitii sve one loše Batelinine značajke, od vinske karte do posluge, koje nažalot smanjuju Batelinin ukupni potencijal. No, Skokine bezbrojne, okusom ekspresivne i tehnički savršene varijacije ultrasvježih riba i školjki, oblikuju spektakl visoke međunarodne vrijednosti.
2. MONTE, Rovinj
https://www.instagram.com/p/BTMhvy7jOzA/?taken-by=kultplavekamenice
Jedini hrvatski restoran s Michelinovim zvjezdicom tu zvjezdicu definitivno zaslužuje, te pojeduje snagu da krene prema drugoj. Monte je klasični fine dining restoran, koji promišljeno koristi arsenale modernih svjetskih kuhinja kako bi stvorio lokalno gastronomsko iskustvo koje u prezentaciji i teksturama ne zaostaje za internacionalnim restoranima sličnog žanra. Pametna regionalna vinska lista, vrlo dobra posluga i sjajan ambijent ispod same rovinjske katedrale, pridonose ukupnom više nego vrlo dobrom dojmu.
3. SAN ROCCO, Brtonigla
https://www.instagram.com/p/BGlnIOsjJ3I/?taken-by=sanroccohotel
San Rocco ne dopušta samom sebi da postane klasik, jer se stalno mijenja.. Uspješno dekonstruirana fritaja od šparoga koju smo kušali početkom proljeća, karakterističan je uspješni primjer takvih promjena, dok je kamenica u gelu od limete pokazatelj da eksperimentiranje baš uvijek ne donosi najbolje rezultate. No, San Rocco, kao mjesto koje kombinira zaista vrhunske mikrolokalne sastojke, koje je uvijek smrtno ozbiljno oko tartufa, i koje pazi na svaki detalj kulinarskih tehnika, neizostavno je u svakom najužem izbor najboljih istarskih restorana. I tako iz godine u godinu.
4. MARINA, Novigrad
https://www.instagram.com/p/BTJaj-5DDiC/?taken-by=mzvijer83
Marina Gaši spada u uski krug stvarnih istarskih kulinarskih zvijezda, uz Davida Skoku i bračni par Đekić, koji su stekli najširu nacionalnu prepoznatljivost. Njeni autorski, modernistički, uglavnom riblji jelovnici organizirani u slijedove, spadaju među najambicioznije u istri. Mislimo svejedno da gospođa Gaši ima još puno prostora za napredak, i da bi njen restoran s vremenom mogao ući u ozbiljnu konkurenciju za Michelinove zvjezdice.
5. ALLA BECCACCIA, Valbandon
https://www.instagram.com/p/BR5V8yQDEou/?taken-at=254701840
Alla Beccaccia je naša omiljena konoba, u kojoj nikad nismo jeli lošije od odličnog. Alla Becaccia označuje trijumf jednostavnosti u uporabi vrlo dobrih sastojaka: od pršuta i kobasica, preko savršeno pečene ribe (kad je imaju), do izvrsnih velikih steakova, sve što smo ondje kušali pjevalo je punim, srčanim okusima. Beccaccia je primjer da se starmodni pristup hrani, izveden uz puno znanja i odgovornosti, katkad itekako isplati.
6. PERGOLA, Zambratija
https://www.instagram.com/p/BSHIBhpAROb/?taken-at=1017049645
Pergola kraj Savudrije sugerira, pak, kako se nekad isplate i sasvim neobični koncepti. Pergola se bavi istarsko-azijskim fusionom, što zvuči gotovo perverzno, ali se na stolu materijalizira u niz uzbudljivih i originalnih ribljih jela u kojima smo uglavnom iskreno uživali, ne računajući poneku nedomišljenost ili tehničku pogrešku. Fabricio Vežnaver jedan je od najmaštovitijih istarskih chefova.
7. ČOK, Novigrad
https://www.instagram.com/p/BTWDILAlIVG/?taken-by=vilijan.jugovac1975
Čok je vrhunski riblji restoran koji već godinama koristi najbolje moguće sastojke, uključujući žive jastoge, škampe i provorazrednu divlju ribu. U posljednje je vrijeme ova zapdnoistarska institucija modernizirala svoj kulinarski stil, pa tanjuri izgledaju znatno manje rustikalno nego prije pet ili šest godina. Što nije utjecalo na esenciju Čokova biznisa: najbolje iz mora.
8. BADI, Lovrečica
https://www.instagram.com/p/BLhG6vkDTdM/?taken-by=restaurant_badi
U ovom 31 godinu starom obiteljskom restoranu na sporednoj cesti od Novigrada prema Umagu, prvi smo put jeli tek prije desetak dana. Vrlo dobra riba, ambicija obitelji Badurina da se kuhanje mora stalno unapređivati, te vinska lista na kojoj se svaka buteljka toči na čaše, ostavili su više nego dobar dojam, pa su uvrstili Badi na spisak naših istarskih favorita.
9. GIANNINO, Rovinj
https://www.instagram.com/p/BIV5n3dhV6l/?tagged=gianninorovinj
Giannino je naš omiljeni rovinjski lokal već dulje od tri desetljeća. Znamo da kuhanje varira u kvaliteti i znamo da svi gosti, u ponekim večerima, ne dobivaju jednako dobru hranu. Međutim, Giannino se počeo baviti luksuznim kuhanjem u vrijeme dok su istrom dominirali veliki državni restorani. Giannino je uspio preživjeti sve moguće političke, društvene i gastronomske promjene, te se zasluženo pretvorio u posve neizostavnu instituciju istarske restoranske scene.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.