Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KATASTROFA NA KORČULI Vinari u Čari, Smokvici, Blatu, zbog smrzavanja su izgubili 70 posto uroda, a neki i sve

korcula-smrzavanje

Nezapamćeno niske proljetne temperature poharale su vinograde na Korčuli. Prema prvim procjenama u Čari je izgubljeno 70 posto uroda, a situacija je još gora u Blatu i posebno Smokvici, gdje je mraz po svemu sudeći uništio sav urod. “Od naša tri hektara u Čari, dva hektara je smrzlo”, rekao nam je u četvrtak u telefonskom razgovoru vinar Jakša Krajančić, proizvođač jednog od najboljih dalmatinskih bijelih vina Pošipa Nerica. “U vinogradu smo u jednom trenutku na samoj lozi izmjerili -3,7 stupnja. Vinogradi na Korčuli pretrpjeli su katastrofalne štete i očekujemo da se uskoro proglasi elementarna nepogoda za otok, kao što je upravo proglašena na Konavlima”. Više informacija s terena očekujemo tijekom dana.

Vinogradi na položaju Mindel izbjegli su smrzavanje, ali vinari još ne mogu odahnuti. “Taj je položaj poznat po tome što ga svake godine pogodi tuča, i molimo boga da se to u srpnju ne dogodi. “  Krajančić je lani kupnjom vinograda povećeo svoje površine s dva na tri hektara. “Sada je smrzlo 1,6 hektara i to se ne može nadoknaditi”, zaključuje. Tek kad budu znali koliko je izgubljeno znat će se kako će se korčulanski vinari postaviti na tržištu, hoće li ostavljati rezerve za iduću sezonu, usporiti prodaju vina iz prošlih berbi ili možda dizati cijene. “Na dizanje cijena ne želimo ići jer time ne bismo nadoknadili gubitak, budući da u prodaji neće biti ni približno dovoljno vina iz ove berbe. Razmišljam dugoročno i mislim da je bolje ne buteljirati jednu godinu nego mijenjati poziciju vina na tržištu. Računam da će ugostitelji i kupci to znati cijeniti i da će ta odluka biti investicija u našu bolju dugoročnu suradnju.” zaključuje Krajančić. 

Jakša Krajančić

Postoji mogućnost da dio loza na Korčuli ove godine još jednom propupa ali u tom se dijelu vegetacije ne može predvidjeti koje će od tih pupova i dati urod. Ono što je sigurno, jest da će vinari na Korčuli vinograde do kraja sezone morati obrađivati kao da smrzavanja nije bilo. “Posao će nam biti teži, jer će za slijedeću godinu trebati ostaviti prut za rezidbu, prskati i obaviti sve ostale  potrebne radove, dakle čeka nas isti ili dodatni trošak a bez uroda,”.kaže Krajančić. S obzirom na razmjere štete na Korčuli je opće mišljenje da se ona neće moći lokalno sanirati. Šteta je prevelika i korčulanski vinari vjerojatno će tražiti rješenja preko fondova i programa Europske unije.   

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.