Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvo viško pivo do kraja godine zaista bi se moglo početi proizvoditi na Visu

Nebojša Taraba, jedan od vlasnika branda Prvo viško pivo, ovih nam je dana kazao kako je Prvo viško prije mjesec dana s gradom Visom potpisalo ugovor o najmu objekta u kojem će biti smještena ta otočna pivovara. Sada se čekaju svi potrebni potpisi za dovođenje infrastrukture u buduću tvornicu piva na jednom od najljepših hrvatskih otoka. Gospodin Taraba nada se da će radovi na pivovari krenuti prije ljeta, te da bi se pivo na Visu moglo početi proizvoditi do Božića ove godine.

Prvo viško vjerojatno je najbolje “hrvatsko” pivo: njihov Saison visokog je svjetskog ranga, dok je Imperial Brown možda najbolje “hrvatsko” pivo koje smo dosad kušali u Hrvatskoj, uz poneke verzije Vunetova, koje se, usput govoreći, proizvodi na Hvaru. Prvo viško pojavilo se na tržištu prošlog ljeta. Koncept su artikulirali televizijski producenti Nebojša Taraba i Miroslav Sila, uz pomoć vinara Damira Eadice i norveškog biznismena Kjrella Einara Karlsena.

Sva četvorica provode puno vremena na Visu, pa su procijenili kako bi bilo dobro da se na tom pomalo izoliranom otoku počne proizvoditi visokokomercijalna roba poput piva. Momci su zatim angažirali Kjetila Jilkiuna, pivara i bivšeg suvlasnika kultne norveške pivovare Nagne O. I tako je nastalo Prvo viško pivo, koje se zasad proizvodi u Norveškoj, i koje je po brojnim elementima, od izbalansiranosti do čisitoće okusa, superiorno skoro svim hrvatskim craftovima. Početak proizvodnje Prvog viškog na otoku Visu veliki je događaj za hrvatsku pivarsku industriju, ali još veći za sam otok, ne samo zbog otvaranja novih radnih mjesta. Vidjet ćemo hoće li Prvo viško zadržati sadašnju razinu kvalitete i uzbudljivosti u sasvim drukčijim tehnološkim i materijalnim uvjetima. Navijamo za Prvo viško, ali moramo ostati barem malo skeptični.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.