Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclass u Alhambri potvrdio je da je Plešivica trenutno najambicioznija hrvatska vinska regija

plesivica-svi

Masterclass trojice vodećih plešivičkih vinara, Koraka, Tomca i Šembera, održan u petak popodne u luksuznom lošinjskom hotelu Alhambra, pokazao je značajnu posebnost ovog zagrebačkog vinskog predgrađa, u odnosu na dva druga naša vinogorja. Na Plešivici nema mediokriteta.
Kad je riječ o ozbiljnim vinarijama, na Plešivici nema kalkulanata; što je jos važnije, na Plešivici nema dobrih vinara bez vizije. Momci s Plešivice vrlo dobro znaju što žele, i svoj plan za pretvaranje tih brda oko Zagreba u relevantnu europsku vinsku regiju ne kane kompromitirati prevelikim serijama ni prosječnim vinima. Njihova su sva novija vina dobra do odlična (ili katkad naprosto promašena), ali nikad, bas nikad prosječna.
Tomac, Šember i Korak danas podsjećaju na Matoševića, Coronicu i Kozlovića, kad su njih trojica od Istre i malvazije stvarali najvibrantniju i onda najvažniju hrvatsku vinsku scenu. Samo što su današnja vina s Plešivice značajno bolja od većine istarskih vina s početka dvijetisućitih. Niti jedno drugo naše vinsko područje nije toliko fokusirano na kvalitetu i jasne terroirske stilizacije, kao Plešivica. Na Plešivici znaju da žele proizvoditi vrhunske pjenušce, rizlinge i crne pinote: u prva dva slučaja već su dostigli visoku međunarodnu razinu, o čemu svjedoči činjenica da je Decanter Tomčev pjenušac Amforu uvrstio među šest najvažnijih pjenušavih vina na svijetu za lanjsku godinu.

Masterclass u Alhambri počeo je Šemberovim blanc de blancsom iz magnuma. Uslijedilla je zaista izvrsna Tomčeva Amfora iz 2010. koja se još razvija, i koja je poprimila zanimljive zemljaste tonove koji se lijepo slažu s kandiranim citrusima i sušenim cvijecem, dominantnima u bouquetu tog odličnog pjenušca.


Treće vino, Korakov rizling iz 2011. uz Tomčev je pjenušac dominirao masterclassom. Riječ je o fenomenalnom vinu, čiji bouquet sjedinjuje kerozinske i pljesnive note s još jako puno svježeg voća. Premda je vino posve suho, aftetaste je voćno sladak. Ovaj sjajni rizling ispred sebe ima još barem petnaestak dobrih godina. Šemberov Quevry iz iste berbe, superiorna je demonstracija mogućnosti plešivičkih rizlinga proizvedenih u Amfori: Quevri je ekscentrično bogat i elegantno uljast. Tomčeva Amfora iz 2007. (mirno vino) pokazala je, pak, životnost te kupaže chardonnaya i starih plešivičkih sorti: Amfora iz 2007. još je vrlo živahna. Jako dobra i poučna vinska radionica u Alhambri, koja je Plešivicu definitivno pozicionirala u sam vrh hrvatske vinske proizvodnje, završila je kušanjem nekoliko crnih pinota.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.