Usrks je iza nas i do idućeg Božića slobodni smo što se tiče višednevnih gozbi. Pred nama su samo festivali hrane, roštilji i ljetni užici, ništa što bi se moglo mjeriti s prehrambenim poduhvatima ova dva blagdana. Prije nego uronimo u proljetne i ljetne divote treba se odmoriti i resetirati, stoga smo potražili najjednostavnije moguće recepte s kojima ćete moći iskoristiti preostale uskršnje sastojke. Odlučili smo se za šunku, jer smo našli jela koja su čisti comfort food, laka za pripremu i samo su malo razigrana detaljima, dok su okusi dovoljno fini i dovoljno jednostavni da vam odmore receptore.
BRZA PASTA SA ŠUNKOM, GRAŠKOM I UMAKOM OD VRHNJA
4-6 porcija
Sastojci
Priprema
Skuhajte pastu u velikom loncu, mora biti al dente. Kad je procijedite ostavite dvije velike žlice vode u loncu. Zagrijte ulje na srednjo vatri u velikoj tavi. Dodajte ljutike, pola žličice soli i pržite miješajući dok ljutika ne omekša, ali ne smije potamniti. Trebat će vam oko pet minuta. Dodajt ešunku, grašak i vrhnje. Kad počne kuhati, počnite povremeno miješati i kuhajte dok se umak ne zgusne. Trebat će vam oko pet minuta. Gotovi umak maknite s vatre, dodajte limunsku koricu, 2 velike žlice peršina i pola žličice papra. Vratite pastu u lonac, pomiješajte s umakom i vodom od kuhanja. Posolite i popaprite. Izvadite pastu na tanjure, pospite s ostatkom peršina i naribajte parmezan pa još malo popaprite da naglasite aromu sira.
KUHANE ENDIVIJE, ŠUNKA I GRUYERE
4 porcije
Home Cooking With Jean Georges (Jean-Georges Vongerichten i Genevieve Co)
Sastojci
Za endivije
Za bechamel
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U veliki lonac stavit maslac, šećer, sol i 10,5 šalica vode. Zakuhajte pa smanjite, neka ostane lagano krčkati. Dodajte endivije, pokrijte i kuhajte dok skroz ne omekšaju, trebat će vam do 45 minuta. Endivije su kuhane kad nož kroz njih prođe bez ikakvog otpora. Šupljom žlicom izvadite endivije na kuhinjske ručnike. Ostavite u loncu malo više od šalice tekućine u kojoj su se kuhale endivije. Kad se dovoljno ohlade da ih možete držati u rukama, iz endivija iscijedite koliko je god moguće tekućine. Svaku endiviju omotajte u šnitu šunke. Endivije sa šunkom složite u pleh, između smotuljaka ne smije biti slobodnog prostora.
Skuhajte bechamel. Na vrlo umjerenoj vatri u loncu srednje veličine otopite maslac, pržite dok ne pozlati. Dodajt brašno i stalno miješajući kuhajte dok sve ne dobije orašasti miris, trebat će vam oko dvije minute. Nastavite miješati postupno dodajući toplo mlijeko, a zatim i tekućinu u kojoj su se kuhale endivije. Ulijevajte polako, ravnomjernim tankim mlazom. Miješajte dok ne zakuha, a onda još pet minuta. Na kraju umiješajte muškatni oraščić i papar. Endivije u plehu prelijte bechamelom, neka sve budu ravnomjerno prekrivene umakom. Pospite ribanim gruyereom. Pecite oko 15 minuta, a ako želite zapečenu zlatnu koru zadnju minutu-dvije uključite broiler u pećnici. Poslužite vruće, s lisnatom salatom.
PAKORE OD ŠUNKE
Chef Ollie Moore (ex The Black Rat, 1 Michelinova zvjezdica)
Sastojci
Za mješavinu za pakore
Za rouille
Prvo u velikoj zdjeli dobro pomiješajte sve sastojke u mješavinu za pakore. Izgledat će prerijetka, ali takva mora biti da bi prženjem dobila pravu teksturu. Mješavinu stavite u hladnjak.
Zatim napravite rouille. U mali lonac dodatj ekrumpir i češnjak i ulijte dovoljno temeljca da ih pokrije. Zakuhajte na srednjoj vatri i lagano kuhajte dok se krumpiri ne skuhaju i skoro nestane tekuće. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Krumpire prebacite u blender, dodajte 2 žumanjka i sameljite na maloj brzini. Dok se krumpir melje, poalko dodajte ulje komine masline ili ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dodajte masnoću polako jer se masa mora emulgirati, slično kao majoneza. Posolite i dodajte malo vode ako je masa pregusta.
U dubokoj tavi zagrijte ulje na 180 stupnjeva. Izvadite mješavinu za pakore iz hladnjaka. Pomoću dvije žličice oblikujte žličnjake i pržite u dubokom ulju. Ispržite prvo par probnih da provjerite je li mješavina dobro začinjena. Prilagodite i nastavite. Pržite pakore dvije do tri minute, dok ne pozlate i postanu hrskave. Dobro ocijedite masnoću na kuhinjskim ručnicima i poslužite pakore s rouilleom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.