Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kritičar Guardiana uništio je parišku svetinju Le Cinq. Francuzi uzvraćaju istom mjerom

le-cinq-g

Prije nekoliko gana Guardianov restoranski kritičar Jay Rayner objavio je brutalnu recenziju pariškog restorana Le Cinq. Le Cinq je institucija. Restoran s tri Michelinove zvjezdice u hotelu George V. Rayner je također dosta poznat, po nekima od najrazornijih rečenica britanske gastro kritike ispisane o restoranima koji nisu zadovoljili njegove kriterije. Ipak, ne događa se često da istaknuti kritičar objavi tako pogubnu, raskošnu, nasilnu a uvjerljivu kritiku tako glasovitog restorana. Takvi članci postaju medijski događaji,  poput pogubne kritike pariškog Arpegea koju je prije nekoliko mjeseci na Eateru objavio Ryan Sutton. No ovo što je napisao Jay Rayner nadilazi čak i lanjski atentat na legendarni njujorški restoran Per Se u kojemu je kritičar New York Timesa Pete Wells chefu Thomasu Kelleru skinuo dvije zvjezdice. “U pogledu vrijednosti za novac i očekivanja, Le Cinq je moje daleko najgore restoransko iskustvo u 18 godina karijere”, napisao je Rayner. Teško je izdvojiti najupečatljivije rečenice iz tog rafala kritika,. Interijer je, recimo opisao kao “različite nijanse smeđe sive, boje biskvita i jebite se”. Kanape je opisao kao “Barbikin silikonski umetak za grudi” čiji je okus “ustajalog zraka s malo đumbira” njegova prijateljca za stolom opisala “kao da jede kondom ostavljen u prašnjavoj voćarni.” Rayner je više puta istaknuo visoku cijenu večere od 600 eura za dvoje. Pritužbe čitatelja Guardiana na takve cijene navodno su bile povod njegova odlaska u Le Cinq. Rayner je, međutim, propustio te cijene staviti u širi kontekst astronomskih cijena pariških restorana. Posebno onih u najvišem rangu, među kojima ima daleko skupljih od Le Cinqa.

https://twitter.com/mevanssmh/status/851015118766788608

Francuske reakcije na recenziju “mjesta zločina” kako je Rayner nazvao ovaj bastion francuskog fine dininga, nisu ništa blaže. Le Figaro je članak nazvao “nasilničkim nasrtajem” i pita se “koja je muha ugrizla tog podlog kritičara”. Njihova gastro kritičarka Alice Bosio piše da je Raynerova “haranga podjednako nasilna i karikaturalna”, napisan da bi privukao pažnju Engleza, aludirajući pritom s visoka na glasovitu sklonost te publike prema tabloidnom novinarstvu.

U članku po dnaslovom “Zašto je Guardian razvalio Le Cinq”, Libérationova kritičarka Elvire von Bardeleben piše da je 2015. uživala u večeri u Le Cinqu. Nakon što je nabrojala sva priznanja chefu Christianu Le Squeru, Von Bardeleben podsjeća da je ukus subjektivna stvar i tvrdi da Rayner prelazi granicu žaleći se na razinu luksuza u Le Cinqu nakon što je svojevoljno otišao jesti u takav restoran. Citira i izvore iz Le Cinqa koji tvrde da je kuhinja tijekom Raynerove večere radila na vrhncu svojih standarda. “Ovo nije restoranska kritika, nego showbiz. Namjerno je pretjerana da izazove smijeh. Čitatelji Guardiana dobro reagiraju na pljuvanje po bogatašima. Došao je ismijati francuskog šefa zabavnim i efikasnim jezikom temeljenim na antibogataškoj retorici. Teško je tome parirati. Englez protiv pretencioznih francuskih žabara. To je eksploatacija klišeja na račun velikog chefa Sve da bi se stvorila medijska buka”, izjavio je za Le Monde jedan od chefova Le Cinqa. Čini se da Francuzima ipak nije do šale.

“Je li se britanski kritičar šalio i kad je, nakon što se ispovraćao po štukaturama i cijenama Georgea V, savjetovao čitateljima da radije odu u Ritzov bar?”, artikulirao je precizno Libération osjećaj koji je izazvala Raynerova recenzija. Taj je osjećaj na svom blogu dosta ironično opisao Jacques Berthomeau, kontroverzni francuski vinski ekspert i autor famoznog Berthomeau Reporta. “Indignirana reakcija i zgrožena obrana časti chefa Le Christiana Le Squera, kao da je cijela francuska visoka kuhinja ranjena kad je podli Albion primijenio prekomjernu silu na njegov ego”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.