Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ekipa iz Timea uskoro u Petrinjskoj otvara prvi zagrebački ramen bar

ramen

Predkraj 2015. godine u Petrinjskoj 7 otvoren je Toster, lokal prilično nejasne orijentacije koji se, prema izvještajima na lifestyle portalima, želio predstavljati kao hang out place. Kako većina takvih mjesta naprosto mora propasti, tako je propao i Toster. Ovih se dana u Tosterovu prostoru, par kuća od Timea, obavljaju pripreme za lansiranje prvog zagrebačkog ramen bara.

Prvi zagrebački (vjerujemo i hrvatski) ramen bar pokreću momci iz uspješnog i sve boljeg restorana Time. Timeov kuhar Vid Nikolić partner je u ovom inovativnom projektu, koji će proširiti žanrovske formate u glavnom gradu. Ramen je naziv za japansku tjesteninu koja najvjerojatnije potječe iz Kine. Ramen nije osobito tradicionalno jelo. Prvi specijalizirani ramen bar u Japanu otvoren je tek prije nešto više od sto godina, dok su ti rezanci u različitim juhama postali značajan dio japanskog nacionalnog identiteta negdje između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zatim su se proširili svijetom, pa su danas u mnogim zapadnim zemljama takeaway rameni jednako popularni kao što je curry za van neizbježan u Velikoj Britaniji. Ramen se, načelno , proizvodi od pšeničnog brašna, soli, obične vode i kansuia, posebnog tipa mineralne vode koja je odgovorna za čvrstu teksturu tijesta: kansui se donekle može zamijeniti jajima. Ramen se poslužuje u nizu različitih juha, među kojima su bazične shoyu – koja se, kako ime kaže, temelji na umaku od soje- miso i curry. Rameni u misu i curryu nastali su šezdesetih godina prošlog stoljeća. U shoyu i miso često se dodaju sastojci za dashi, najvažniji japanski temeljac. Radi se o algi kombu (kelp) te o strugotinama sušenog bonita. Treći element ramena, uz tjesteninu i juhu, jesu dodaci koji često obuhvaćaju mladi luk, mljevenu svinjetinu, zeleno povrće, ali i shiitake i maitake gljive, poširani losos i raznovrsne kozice. Juha za ramen katkad se zgušnjava pahuljicama tempure, a katkad maslacem, ili raznim pastama baziranima na fermentiranoj soji. Otvaranje ramen bara u Petrinjskoj dodatno će obogatiti sve zanimljiviju zagrebačku street food scenu. S time da će ovaj azijski street food imati i kratku, ali prilično solidnu vinsku kartu, koja bi mogla uključivati i boce šampanjca od 0,375.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.