Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uoči Pink Daya kušali smo ozbiljnu kadarku Rose (i još dva Tonkovićeva dobra vina)

kadaka-stmichael5

U četvrtak je u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu St. Michael održana večera posvećena subotičkoj vinariji Tonković. Vina Tonković, o kojima smo već nekoliko puta pisali, posvećena su oživljavanju kadarke, plemenite crne sorte koja je prije više desetljeća prekrivala panonske vinograde, da bi je danas preostalo najviše u Mađarskoj, gdje igra važnu ulogu u poznatom cuveeu Bikaver. Vina Tonković s nekih osam hektara vinograda zasađenih na pješčanom tlu, proizvođe četiri kadarke; Rose, Fantaziju, Rapsodiju i Icon.

Fantazija i Rapsodija ime su dobile po djelima Franza Liszta, koji je pio kadarku u većim količinama. Tonkovićeve su kadarke već zaradile nekoliko Decanterovih medalja, te su se uspjele kvalificirati u novi bordoški muzej vina, gdje se prodaju i u vinoteci i u fine dining restoranu na sedmom katu.

Večera u st.Michaelu počela je kompleksnim, ozbiljno strukturiranim Roseom iz 2016. godine, koji je napravljen da bi plesao više od jednog ljeta. Radi se o vinu iznimno bogate aromatike (krema s jagodama, jagode, maline, šipak), koje se dulje otvara u čaši i koje je vrlo, vrlo intenzivno na okusu, s dugačkim afertasteom. Rose Tonković iz 2016. spada među najneobičnija i najoriginalnija ružičasta vina na našem tržištu, te je sasvim solidno podnio pastu s kamenicama i kozicama.



Večera u st.Michaelu počela je kompleksnim, ozbiljno strukturiranim Roseom iz 2016. godine, koji je napravljen da bi plesao više od jednog ljeta. Radi se o vinu iznimno bogate aromatike (krema s jagodama, jagode, maline, šipak), koje se dulje otvara u čaši i koje je vrlo, vrlo intenzivno na okusu, s dugačkim afertasteom. Rose Tonković iz 2016. spada među najneobičnija i najoriginalnija ružičasta vina na našem tržištu, te je sasvim solidno podnio pastu s kamenicama i kozicama. Uz idući slijed, mekana sporo pečena rebra, posluživala se Fantazija iz 2012. mekano, elegantno, dugačko, baš lijepo vino puno višanja, trešanja i začinskih elemenata, koje sve podržava snažan osjećaj svježine.

Fantazija predstavlja obrazac moderne kadarke: ona je elegantna, precizna, čista i lakopitka, s tipičnim sortnim bouquetom. Odlična Rapsodija iz 2013. nešto je intenzivnija i koncentriranija, jer dolazi s nekih od najboljih položaja u Tonkovićevu vinogradu. Dolazak kadarke na hrvatsko tržište dragocjen je dodatak još uvijek premalom izboru dobrih, gastronomski prijateljskih a cjenovno prihvatljivih crnih vina u Hrvatskoj.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.