Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Whisky Fair najbolje je organizirana izložba alkoholnih pića u Hrvatskoj

whisky-fair-g

U jednoj od velikih dvorana bivšeg Hypo Centra, gdje je prije šest ili sedam godina svirao genijalni Ornette Coleman, u zadnji petak i subotu ove veljače održava se drugi zagrebački Whisky Fair. Riječ je, definitivno, o najprivlačnijoj izložbi alkoholnih pića dosad održanoj u Hrvatskoj. Evo zašto. 

Prvo, ambijent u dvorani City Plaza stiliziran je točno koliko treba; na blagom rubu  između kiča i ambijenta koji bi mogao asocirati na podneblja gdje se whisky proizvodi i na ugođaje u kojima se whisky pije.  Drugo, za razliku od baš svih hrvatskih vinskih izložbi, izlagači na Whisky Fairu nisu nagurani jedan na drugog, nego je između njih dovoljno veliki prostor da svatko zainteresiran za pojedini brand, kuću ili uvoznika ima dovoljno vremena i mogućnosti da zaista dozna ponešto konkretno o određenom brandu. Whisky Fair utoliko pruža vrlo dobre opcije za B2B omunikaciju.

Treće, na ovogodišnjem Whisky Fairu nisu dominirala pića općih okusa nego su, naprotiv, show ukrali uvoznici malih, nedovoljno poznatih ali zaista uzbudljivh whiskya. Na štandu zagrebačke tvrtke Fine stvari posjetitelji su mogli birati između već donekle etablirane kolekcije Regional Malts (od kojih nam je najbolji Scallywag dok je, svakako, najkomercijalniji zadimljeni Big Peat), i posve nove edicije Tullibardine, čiji se maltovi dovršavaju u bačvama sherrya, sauternesa i chassagne montracheta: verzija iz sauternesovih barriquea apsolutno je senzacionalna. Upravo je izvanredno što tako posebni whiskyji ne koštaju više od 300 kuna.


Na Acrobatovu su se štandu pak nudili odlični maltovi iz serije Lost Distilleries, kao i jednan prilično nevjerojatan whisky pod imenom Kiln Embers: radi se o novom maltu tvrtke Wernyss Malts , koji fantastično spaja jaku zadimljenost, visoku mineralnost i eleganciju dostojnu dobrih Macallana. Acrobatov barmen Vjenceslav Madić Kishoni, čovjek kojem kilt stoji baš savršeno, ponosno nam je natočio skoro decilitar tog briljantnog whiskya, koji ima potencijal da postane kolekcionarski Lagavulin.

Osim manje poznatih whiskya, na zagrebačkom smo Whisky Fairu vidjeli, naravno, kompletnu kolekciju klasičnih maltova (od Lagavulina do Taliskera), pa plavi Johnnie Walker, pa nekoliko sjajnih Glenfiddicha, pa izvrsnu japansku Nikku i tako dalje, i tako dalje. Da smo ostali dulje, ozbiljno bismo pojačali mogućnost da dobijemo cirozu jetre, jer već dugo nismo vidjeli toliko uzbudljivih i neodoljivih jakih pića na tako malom prostoru. Zanimljivo je napomenuti kako se ovogodišnjem zagrebačkom Whiskey Fairu pridružilo i nekoliko proizvođača i trgovaca  ginom, uključujući obitelj Brigljević koja tvrdi da puni prvi hrvatski craft gin. Organizatori bezbrojnih hrvatskih vinskih izložaba trebali bi se ugledati na Whisky Fair, definitivno najbolji sajam alkoholnih pića koji se održava u Hrvatskoj.

Destilerija Brigljević Flying Cat prodaje kao prvi hrvatski craft gin

Suosnivač najjače privatne škole za barmene Saša Lovrenščak (s jednim od učenika)







Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.