Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tko je tko u trećoj sezoni serijala Chef’s Table

CHEFS TABLE

Hipnotizirajuća dokumentarna serija Chef’s Table Davida Gelba u petak 17. veljače vratila se na Netflix s trećom sezonom. Šest novih epizoda, međutim ,predstavlja drugačija imena svjetske kuhinje.Dok smo u prethodnim sezonama gledali glasovite chefove  poput Massima Botture, Granta Achatza, Alaina Passarda i Michela Troigrosa, treća sezona fokusira se na imena koja možda nisu poznata širokoj publici, ali imaju kultni status u svjetskoj gastronomiji.

Kako nam je odavno jasno da je Chef’s Table transcendirao žanr televizijske emisije o hrani, najavit ćemo da je glavna tema identitet, njegov gubitak, pronalaženje i strepnje koje prate te procese. Od budističke monahinje Jeong Kwan koja kuha za svoj hram do Tima Rauea koji se bori za iskupljenje i Vladimira Mukhina koji kroz hranu vraća svoju izgubljenu rusku domovinu, Chef’s Table opet daleko nadilazi žanr televizijskih emisija o hrani. Evo tko su chefovi s kojima ćete meditirati o životu i kozmosu u trećoj sezoni Chef’s Tablea.

NANCY SILVERTON – Pizzeria Mozza, Los Angeles

Nancy Silverston je gigant kalifornijske talijanske kuhinje. Karijeru je počela kao slastičarka u Spagu Wolfganga Pucka i četrdeset godina radila u nekima od najvažnijih restorana u Los Angelesu. Onda je sa suprugom Markom Peelom otvorila pekare Brea i Campanile i pokrenula eksploziju artizanskog kruha. Prije deset godina s Mariom Batalijem i Joeom Bastianichem u Los Angelesu je otvorila je talijanske restorane Osteria Mozza i Pizzeria Mozza, koji su se proširili u lanac koji danas uključuje i mesne restorane Chi Spacca i Mozza2Go. Za rad u Pizzeriji Mozza Silverton je 2014. dobila najprestižniju američku kulinarsku nagradu James Beard. 

IVAN ORKIN – Ivan Ramen, New York

Ivan Orkin nije tipičan izbor kuhara za Chef’s Table. Problematično dijete iz židovske obitelj iz Long Islanda, radio je kao prodavač dijelova za kompjutore, zaljubio se u Japan, preživio tešku obiteljsku tragediju i u kuhinjama ponovo pronašao razlog za život. Orkin je posao je učio u Mesa Grilllu Bobbyja Flaya i slavnom francuskom restoranu Lutece na Manhattanu. Onda je otišao uTokio i otvorio ramen restoran koji je postao kultno mjesto. Znanje o japanskom comfort foodu 2013. je donio u Ameriku i otvorio Ivan Ramen na Gotham West Market u New Yorku. 

TIM RAUE – Tim Raue, Berlin

Tim Raue je vrhovna zvijezda berlinske restoranske scene. Njegov restoran visoke kuhinje s azijskim utjecajima ima dvije Michelinove zvijezde i 34. je na listi 50 Najboljih restorana na svijetu. Raue vodi i tradicionalni njemački restoran La Soupe Populaire i azijski bistro Sra Bua. Odrastao je u Kreuzbergu, u razorenoj obitelji punoj nasilja, jedino sigurno mjesto za njega je bio supermarket gdje je trošio sav novac. Tinejdžerske godine proveo je u bandi 36 Boys, tučama i sitnom krimnalu. Školski pedagog nagovorio ga je upiše zanatsku školu. Upisao je kuharsku školu jer je procijenio da će tako najlakše pobjeći s ulice. Ali u restoranima ga nisu htjeli jer je bio huligan iz Kreuzberga, pa je posao morao učiti sam preživljavajući radom u lošim restoranima, čije su kuhinje bile kao ulica. Karijera mu je krenula kad je izborio posao u uglednom berlinskom Swissôtelu, ali tamo se njegovo kuhanje nikom nije sviđalo pa se bacio na kuharice i stručne časopise. Sam je naučio klasičnu francusku i njemačku kuhinju i krenuo u borbu s vodećim kuharima berlinske fine dining scene

JEONG KWAN – hram Baekyangsa, Seul

Kwan je 60-godišnja zen budistička monahinja koja kuha za svoju zajednicu u hramu Baekyangsa u Južnoj Koreji. Kwan uzgaja nestvarne vrtove i budističko načelo nevezivanja. Njezina sofisticirana veganska jela nisu napravljena da bi poticala želju. Chef njujorškog Le Bernardina Eric Ripert Jeong Kwan je posvetio jednu epizodu svoje televizijske serije i potpuno fasciniranj njezinim znanjem i pristupom organizirao njezino gostovanje u Le Bernardinu. Jeong Kwan najzanimljivija je osoba ove sezone Chef’s Tablea

VLADIMIR MUKHIN – White Rabbit, Moskva

Vladimir Mukhin iz dna duše mrzi rusku kuhinju. Ne općenito, već ono što Rusi jedu već više od sto godina. Njegova je teorija da je činjenica da Rusi vole bezlične “urbane splačine” posljedica povijesnog ispiranja mozgova od boljševičke revolucije do danas, a suvremene ruske chefove koji imitiraju strane trendove “najradije bi poubijao”. Njegov moskovski restoran White Rabbit prilično je nevjerojatno mjesto koje podsjeća na Alisu u zemlji čuda. To je istodobno njegov protest protiv desetljeća ruskog sivila i posljedica Mukhinova osjećaja da je Rusija, barem gastronomski, izgubljena zemlja koju je odlučio ponovno pronaći i vratiti narodu i svijetu. Mukhinova kuhinja je mukotrpna rekonstrukcija povijesnih recepata i zaboravljenih okusa i sastojaka ruske kuhinje i njihova spektakularna reinterpretacija za kompetitivnu svjetsku gastronomsku scenu.  Mukhin je nevjerojatan tip koji bi radije umro nego dopustio da se rusku kuhinju svodi na votku i snackove, i sudeći prema ovoj nevjerojatnoj epizodi Chef’s Tablea, može mu se vjerovati.

VIRGILIO MARTINEZ – Central, Lima

Vjerojatno najpoznatije ime ove sezone, Virgilio Martinez za peruansku je kuhinju napravio što Mukhin želi napraviti za rusku, što je Gaggan Anand napravio za Indijsku a Alex Atala za brazilsku. Ljudi lete preko oceana da bi jeli u njegovu avangardnom restoranu Central u Limi ,koji vodi sa suprugom Pia Leon. To su ekspedicije, jer Martinez je u svjetsku kuhinju uveo toliko novih, autohtonih sastojaka i okusa da ćemo imati njegove amazonske ribe, divovske kukuruze i bilje s Anda morati istraživati još par generacija. Central je lani bio četvrti na listi 50 Najboljih restorana na svijetu, a njegov londonski restoran Lima ima Michelinovu zvjezdicu

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.