Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Studenti su obnovili kinesko pivo staro 5000 godina. Danas ga ne bi ni zvali pivom

pivo

Grupa studenata Stanforda skuhala je pivo po kineskom receptu starom 5000 godina. Mentorica im je profesorica kineske arheologije Li Liu, koja je otkrila najstarije dokaze o proizvodnji piva u Kini, u sklopu istraživačkog projekta Arheologija hrane: Proizvodnja, konzumacija i ritual. Rad je objavljen  u proljeće 2016. piše Stanford News Service, u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. U rad su uvršteni i dokazi o proizvodnji piva u Kini. Koristeći antičke tehnike kuhanja, studenti su napravili nekoliko piva. Recepte su dobili iz analiza tragova piva u keramičkm posudama s nalazišta na sjeveroistoku Kine, čija se starost procjenjuje na 5000 godina.

Prema Stanfordovu istraživanju, pivo se u Kini pravilo uglavnom od ječma i prosa, s dodatkom trave na zapadu poznate kao Jobove suze (Coix lacryma-jobi). U posudama su pronađeni tragovi yama i ljiljanova korijena. Najstariji dosad poznati dokazi o proizvodnji piva u Kini sežu 4000 godina u prošlost. Pretpostavlja se da se ječam iz zapadne Azije proširio po Kini upravo kroz proizvodnju piva. “Naši rezultati ukazuju da je ječam u Kinu ušao s proizvodnjom alkohola prije nego kao hrana,” rekla je profesorica Liu. Prema njezinim otkrićima pivo je u Kini više sličilo na kašu nego na pivo kakvo znamo danas, bilo je slatko i voćno, bez imalo gorčine. Sastojci korišteni za fermentaciju nisu se filtrirali, a pivo se pilo pomoću slamki sijena. Rezultati obnove povijesnog kinesko gpiva koristit će se za daljnja istraživanja o proizvodnji alkohola na kojima profesorica Liu radi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})