Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrijednost starijih berbi Tignanella počela je snažno rasti, više od 30 posto u zadnjih godinu dana

Albiera Antinori ovih je dana poslala okružnicu u kojoj uime obiteljske vinarije Antinori skreće pažnju na “zanimljivi fokus koji je Liv-ex nedavno objavio o Tignanellu”. Live-ex je globalna burza vrhunskih vina čiji indeksi prate performanse vina na sekundarnom tržištu. I prema podacima za zadnjih godinu dana, čini se da Tignanello ulazi u zlatnu fazu.

“Kao što znate Tignanello je jedno od vina koje je snažno doprinijelo povijesti naše obitelj i povijesti toskanskih vina, dokazujući svake godine od 1971. ustrajnost visoke kvalitete i izuzetne osobnosti koju taj vinograd može proizvesti”, stoji u pismu Antinorijevih, “Rezultat ove analize naglašava cijenjenost Tignanella među potrošačima pa samim time i na tržištu”. 

Live-ex je upozorio da je indeks Tignanella, koji prati kretanje cijena zadnjih deset berbi, i prosincu  27,1 posto godinu na godinu. To je bitno bolji rezultat od indeksa Italy 100 koji je rastao 13,8 posto u istom razdoblju. Tignanello je prema Live-exu najuspješniji supertoskanac iako se prodaje po nižim cijenama od ostalih. Odmah iza Tignanella je Solaia, čiji je indeks u godinu dana rastao 17,9 posto. U zadnjih 12 mjeseci najbolje performanse imao je Tignanello iz berbi  2006 i 2008. Njihova vrijednost rasla je 37,8 i 33,6 posto. Vrijednost berbe 2007. rasla je 33,1 posto.

Live-exova usporedba tržišnih cijena Tignanella s ocjenama kod Antonia Gallonija, pokazala je da Tignanello slijedi tradicionalni uzorak cijena za vrhunska vina. Cijene rastu što je vino starije i što su količine manje. Kupci koji su spremni čekati trebali bi razmisliti o kupovini novijih berbi. Riječ je visoko ocijenjenim vinima čija cijena će početi rasti tek za nekoliko godina. Primjerice, berba 2007. i 2013. dobile su 95 bodova, ali 2013. je trenutno više od 30 posto jeftinija od 2007.  Prema trenutnim pokazateljima izgleda da starost ima veći utjecaj na cijenu od ocjena kritičara. “Kad se tržišne cijene Tignanella usporede sa starošću berbi, javlja se pozitivna eksponencijalna korelacija”, piše Live-ex. Za ovim trendom zaostaju berbe 2009. i 2005. koje analitičari Live-exa smatraju podcijenjenima s obzirom na parametre koje uzimaju u obzir i očekuju umjereni rast vrijednosti.   

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.