Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrlo dobar ručak u neobično punom Hotelu Bitoraj u Fužinama

hotel-bitoraj

Putujući sunčanim poslijepodnevom prema Zagrebu nakon odmora u Istri, odlučili smo posjetiti restoran Hotela Bitoraj koji ima dugu ugostiteljsku tradiciju prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog 1933. godine. Uz Istru, Gorski kotar je još jedno prekrasno i autohtono područje Hrvatske. U restoran smo stigli oko 17:00, dakle u vrijeme između ručka i večere, kad baš i ne bismo očekivali ono što smo vidjeli. Restoran je bio pun gotovo do zadnjeg stolca. Prišla nam je ljubazna konobarica i smjestila nas za jedan od dva iil tri slobodna stola.

Restoran Hotela Bitoraj godinama nudi lokalne goranske specijalitete poput jote s kobasicom i suhim rebarcima, juha od hrena sa sirom škripavcem, mladog veprića ispod peke i slično, te naravno specijalitete kuće po kojima su prepoznatljivi: pohane žablje krakove, vrhunski gulaš od jelena ili medvjeda i štrudlu Bitoraj od sira i jabuka.

Za couvert nam je poslužena pašteta od gljiva i mesa divljači te košarica toplog domaćeg kukuruznog kruha. Za predjelo smo naručilil juhu od hrena sa komadićima škripavca koja je bila fenomenalna. Poslužena u jušniku na idealnoj temperaturi kako se juha poslužuje u ozbiljnim ugostiteljskim objektima, tako da ju gost može odmah konzumirati. Tehnički bez ijedne mane, s vrlo malim udjelom vrhnja za kuhanje i definitivno bez zaprške i vegete. S obzirom da smo u predzadnjem posjetu naručili gulaš od jelena, htjeli smo naručiti gulaš od medvjeda, ali su ga više nisu imali tog dana. Tako da smo za glavno jelo izabrali mladog veprića ispod peke s krumpirom. Veprić je bio pomalo suh jer je bio pečen vjerojatno nekoliko sati prije, ali opet dovoljno sočan i aromatičan da zaslužuje pozitivnu ocjenu. Za desert smo htjelinaručiti njihovu izvrsnu štrudlu, ali niti nje više nije bllo u ponudi zbog očito velike gužve toga dana. 

Izbor pića je pomalo konvencionalan i to je vjerojatno jedina ozbiljnija greška koju smo  primijetili. Utjecaj “velikih” vinskih i pivarskih proizvođaća ih nije zaobišao, ali smo ipak uočili izvrsno belgijsko samostansko pivo Grimbergen Rouge koje se odlično slagalo s naručenom hranom. Usluga je bila brza i profesionalna unatoč punom restoranu, bolja nego u mnogim vrlo popularnim zagrebačkim restoranima. Ambijent restorana je vrlo ugodan s velikim kaminom,  zapravo potpuno autohton za područje u kojem se nalazi.

HOTEL BITORAJ
Sveti križ 1, 51322, Fužine

HRANA +3/5  AMBIJENT 4/5  POSLUGA 4/5
kartice: Amex, Visa, Master

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.