Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠAMPANJSKI DNEVNIK Godinama nismo pili bolje (i više) nego ovih blagdana

dnevnik-g

U četvrtak 5. siječnja, negdje oko devet navečer, oluja je srušila bor na Esplanadinoj terasi Oleander, baš blizu prozora kraj kojeg smo večerali. Mećava, sjeverni vjetar i pad božićnog drvca simbolično su označili kraj sezone blagdana. Ne sjećamo se kad smo je proveli u društvu toliko dobrih i različitih šampanjaca. U čast tim fenomenalnim vinima odlučili smo napisati šampanjski dnevnik Božića 2016/2017.

Srijeda, 14.prosinca, Prezentacija novog menija u Bevandi
Dom Perignon 2006.

Sommelier Klaudio Jurčić ponudio nas je izvrsnim novim Perignonom, jednim od onih koji će s vremenom sigurno prerasti u P2. Perignon iz 2006 već je sad kremast, citrusan, lagano zadimljen, briošast i beskrajno elegantan. Valja spomenuti kako je Bevanda postala ambasador tog veličanstvenog brenda.

Četvrtak, 15.prosinca Dubravkin put
Jacquesson NV

Jacquesson je jedna od onih šampanjerija, koja je usprkos tržišnoj ekspanziji zadržala vrlo visoku razinu u svojoj bazičnoj, cijenom prihvatljivoj liniji. Svaki je temeljni Jacquesson karakteran, prepoznatljivo opor, pun voća i vrlo bogat. Odličan i kao aperitiv, i uz vrlo različitu hranu.

Srijeda, 21.prosinca Božićni ručak za novinare u Zinfandelu
Moet Grand Vintage 2006.

Veteranski sommelier Ivan Šneler gostima je točio izvrsni Grand Vintage, iz iste berbe iz koje je bio i naš prošlotjedni Perignon, ali puno ranije pušten na tržište.  Godina 2006. bila je, uz 2002. svakako najbolja šampanjska berba u prošlom desetljeću. Grand Vintage je pomalo oštro, rubno, agresivno vino, ali toliko supstancijalno, da eventualni nedostatk elegancije ne smeta. Ovaj Grand Vintage ispred sebe ima još najmanje dvadesetak godina dozrijevanja.

Petak 23.prosinca, Vinska škola Jelene Šimić Valentić u Apetit Cityu
Larmandier Bernier i De Souza

Dan prije Badnjaka Željko Bročilović Carlos održao je vrhunski masterclass manjih šampanjerija, na kojem su dominirala vina Larmandier Berneira i De Souze, dva iznimno ugledna proizvođača poznata po radikalnom pristupu proizvodnji šampanjca. Larmandier Bernierov Terre de Vertus već je desetak godina jedan od naših najdražih šampanjaca. Posebna vrijednost ove večere jest što je pokazala jednu bitnu činjenicu;  da iza velikih marki, postoji još jedan, jednako vrijedan i atakktivan svijet šampanjaca.

Subota 24.prosinca, Dežman bar
Louis Barthelemy Amethyste

Dežman je i za ove blagdane odlučio točiti šampanjac na čaše, i to po sjajnoj cijeni od 50 kuna. Louis Barthelemy Amethyste dugo je jedan od naših šampanjskih favorita, pa je nekako logično da smo za Badnjak u društvu gospode iz Finih stvari popili pokoju čašu.

Nedjelja 25.prosinca, obiteljski božićni ručak
Louis Barthelemy Topaze

Za božićni smo se ručak odlučili za Barthelemyjev zero dosage pod imenom Topaze. Topaze je prilično brutalno, gotovo kiselo vino, koje je lijepo rezalo masnoću šunke u kruhu. Premda brut zero šampanjci polako izlaze iz mode, Topaze bi morao ostati na sceni neovisno od trendovskih promjena. Riječ je o zaista vrhunskom vinu za vrlo mali novac.

Petak, 30. prosinca, vinoteka Svijet vina
Valentin Leflaive

Valentin Leflaive novi je šampanjski brand iza kojeg stoji već nahvaljena šampanjerija De Souza, skupa s uglednom burgudskom vinskom kućom Olivier Leflaive. Radi se o bogatom, raskošnom šampanjcu velikog tijela i dugog aftertastea, potpuno netipičnom za De Souzin stil.

Subota 31.prosinca, Plavi podrum
Jacques Selosse 2002.

https://www.instagram.com/p/BOsdOLGjFYJ/?hl=en

Naš novogodišnji šampanjac jedan je od najboljih koje smo probali unatrag više godina. Selosse Milessime 2002. gust je, pomalo oštar i snažan kao bijeli Chateauneuf du Pape u punoj zrelosti, a istodobno beskrajno elegantan, skoro poput dobro odležanog Perignona. Sasvim je razumljivo zašto je Anselme Selosse najvažniji moderni proizvođač šampanjca.

Četvrtak, 5. siječnja, Zinfandel
Henri Giraud Fut de Chene, Multivintage Rose

Fut de Chene prestižna je linija fenomenalne male šampanjerije Henri Giraud, koja je, zahvaljujući Goranu Petkoviću već barem deset godina prisutna i na hrvatskom tržištu. Fut de Chene Rose po okusu podsjeća na moćni, odležani crni pinot iz, recimo, Nuits St.Georgesa, dok bouquetom dominiraju sušene šumske jagode. Ovo je vino toliko snažno, da spada među one rijetke šampanjce, koje je dobro piti uz steakove ili uz divljač, premda se nama sjajno složio i s carpacciom od velikih jadranskih kozicate s premirisnom velutom od lisičarki. Večeru u Zinfandelu završili smo koktelom baziranom ne Veuve Clicquotu Rich, u kojem su se note krastavca i papra uzbudljivo sukobljavale s ovim slatkim šampanjcem dizajniranim za koktele.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.