Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlasnik Arsenala i Screaming Eaglea kupio je prestižnu burgundijsku vinariju Bonneau du Martray

kroenke

Većinski vlasnik nogometnog kluba Arsenal Stan Kroenke kupio je jednu do najprestižnijih burgundijskih vinarija, Bonneau du Martray. Prema informacijama koje je u četvrtak objavio Decanter.com, obitelj Le Bault de la Morinière koja je zadnjih 200 godina vlasnik vinarije, potvrdila je da je Kroenkeu prodala većinski udjel. Kroenke već ima legendarnu kalifornijsku vinariju Screaming Eagle u dolini Napa. Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 7,4 milijarde dolara, ali tema ove priče je prodaja još jedne vrhunske vinarije u toj zatvorenoj i kompliciranoj regiji investitoru izvana, piše Decanter.

Domaine Bonneau du Martray ima 11 hektara vinograda koji se u jednom komadu protežu od  Aloxe Cortona do sjedišta vinarije u Pernand Vergelessesu, golemi kapital u Burgundiji poznatoj po kompliciranim, rascjepkanim imanjima. Svi vinogradi Bonneau du Martraya su na brdu Corton a glavni dio, ukupno 9,5 hektara na Le Charlemagne, vrhunskom položaju na kojemu većina ostalih vinara ima manje od jednog hektara. Bonneau du Martray proizvodi samo dva grand crua: amblematski Corton-Charlemagne i malu količinu od 6000 boca godišnje crvenog Cortona. Uz Romanee Conti, pioniri su biodinamike među velikim vinarijama u Burgundijii. Njihova vina postižu cijene više od 200 eura i redovno se isporučuju za privatne proslave rođendana Kraljice Elizabete II. 

Neki tvrde da priča o prodaji možda još nije gotova, jer  Francuska ima komplicirana pravila naslijeđivanja u obiteljskim vinarijama. Nije otkriveno ni za koliko je Domaine Bonneau du Martray prodana, ali zna se da su grand cru vinogradi u Burgundiji dosad postizali prosječne cijene više od 4 milijuna eura po hektaru.

Novi vlasnik Bonneau du Martraya navodno ne želi mijenjati ništa u vinariji. Ona bi trebala nastaviti raditi po standardima koje je postavio Jean-Charles Le Bault de la Morinière, predstavnik zadnje generacije vlasnika koji će voditi tranziciju još barem nekoliko mjeseci. Kroenkeova kompanija Kroenke Sports Enterprises osim Arsenala ima i udjele u NBA klubu Denver Nuggets te u NFL klubu Colorado Avalanche i nogometnim klubovima Los Angeles Rams i Colorado Rapids. Osim Screaming Eaglea, Kroenke je vlasnik još jedne prestižne kalifornijske vinarije, Jonata u dolini Santa Ynez. Obje je vinarije preuzeo nakon što se povukao  njegov partner Charles Banks, koji je završio u zatvoru nakon što ga je NBA zvijezda Tim Duncan tužio za prevaru. U Kroenkeovu portfelju je i vinarija The Hilt na brdima Santa Rita. 

Jean-Charles Le Bault de la Moriniére

Iako ima dugu povijest, Domaine Bonneau du Martray svoja je vina počela buteljirati tek u 70-tima. Otac Jean-Charlesa le Bault de la Morinièrea, grof Jean Le Bault, vinariju je preuzeo od ujaka svoje supruge Alice, u dosta lošem stanju, jer ju je ovaj vodio iz daljine. Pola vinograda bilo je u metayageu, dani su na obrađivanje susjedima koji su zauzvrat zadržavali veći dio grožđa. Sama vinarija proizvodila je neznatne količine, a i to se u bačvama prodavalo negocijantima. Buteljiralo se nije gotovo ništa i cijeli je posao unatoč prevrijednim vinogradima bio praktički neisplativ. Morinièreovi roditelji odlučili su prvo vratiti vinograde pod kontrolu obitelji što nije bilo lako, jer su negocijanti bili navikli na velike količine Corton-Charlemagnea, cijeli poslovni modeli izgrađeni su na vinu Bonneau du Martraya i odluka vlasnika da počne sam buteljirati dosta ih je uzbunila.

Kad jeJean-Charles le Bault de la Morinière 1994. preuzeo vinariju od oca, ona je već bila uhodana. Ali taj vrlo zaposleni pariški arhitekt nije bio siguran želi li preseliti u Burgundiju i posvetiti se vinogradima i podrumu. U 40-tima je imao studio, obitelj, djecu kojoj nije želio oduzeti dobro obrazovanje, pa je u Burgundiju došao sam. U idućih 20 godina pretvorio je Bonneau du Martray u jednu od najpretižnijih francuskih vinarija. “Naši vinogradi daju vina koja uvijek pokazuju suzdržanu snagu, vrlo jasnu mineralnost, imaju tu kičmu oštru kao britva. U svakoj berbi nalazimo kombinaciju snage, koncentracije i podigranosti, uvijek na mineralnoj strani”, objasnio je Bault dela Morinière u jednom intervjuu. S 80 posto vina u izvozu, glavna tržišta su im SAD i Velika Britanija, odatle vjerojatno i Kroenkeov interes. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.