Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Anthony Bourdain predvodi pobunu slavnih chefova protiv Trumpa: ‘Uvijek imate izbor odbiti smeđe košulje’

anthony-borudain

Kad je Donald Trump u ljeto 2015. u predizbornoj kampanji počeo vrijeđati Meksikance i meksičke useljenike, dok još ni tamošnji liberalni mediji nisu htjeli shvatiti posljedice Trumpovih izjava, dva su slavna američka chefa pokazala veću političku inteligenciju i integritet od mnogih Amerikanaca.  José Andrés i Geoffrey Zakarian odmah su odustali od otvaranja novih restorana u Trumpovu hotelu International u Washingtonu. Novinarima su objasnili da nakon Trumpovih rasističkih izjava ne mogu poslovno surađivati s njim.”Više od pola mog tima su hispanoameričkanci, kao i mnogi moj gosti. Kao ponosni španjolski imigrant i nedavno naturalizirani Amerikanac, vjerujem da svaki čovjek zaslužuje poštovanje, bez obzira na useljenički status”, izjavio je Andrés. Trump je tužio za 10 milijuna dolara zbog kršenja ugovora o 20-godišnjem najmu prostora, chefovi su podnijeli protutužbe i sudski postupak nastavio se više od godinu dana. Na dan kad je Trump rezao vrpcu na otvorenju washingtonskog hotela, José Andrés pojavio se s Hillary Clinton u njezinoj kampanji. Cijela stvar najmanje je imala veze s ugovorima i novcem, bio je to politički i vrijednosni stav koji su Andrés i Zakarian odlučili otvoreno pokazati. Iskazi na sudu otkrili su dosta toga, o njima i o Trumpovima. Andrés i Zakarian dosta su naivno tvrdili da su ih tužbe iznenadile, jer Trump je čuven po tužbama. Andrés je nakon godinu dana preko Twittera pozvao Trumpa na pomirenje, bez rezultata.

Obojica su tvrdili da su njihove firme prije povlačenja pokušale obavijestiti Ivanku Trump, ali se ona nije javljala, da bi na sudu tvrdila da je za otkazivanje projekata doznala iz New York Timesa. Zakarianovi problemi s Trumpovima počeli su prije odluke o povlačenju, kad je odbio sugestije Ivanke Trump oko uređenja restorana. Kad je Donald Trump počeo javno govoriti o Meksikancima kao “silovateljima” i “kriminalcima”, Zakarian se obratio njegovu sinu Donaldu Jr. Pitao je hoće li se Trump javno ispričati zbog izjava, jer bi u tom slučaju on nastavio projekt, i rekao da će se u suprotnom povući. Umjesto odgovora dobio je tužbu i tvrdnje da nije obavijestio Trumpove. Andrésovo i Zakarianovo odbijanje da otvore restorane Trumpu je izazvalo velike probleme, Morali su brzo pronaći nove chefove voljne ući u prostore. Ali nitko nije htio.

Geoffrey Zakarian

Trumpa su odbili Tom Colicchio, Bryan Voltaggio i Stephen Starr, Cathal Armstrong, Fabio Trabocchi, Eric Zeibold, Spike Mendelssohn, cijela plejada zvijezda Top Chefa, i svi zbog političkih razloga. U prostore su na kraju ušli David Burke s restoranom BLT Prime iako je u blizini već otvoren BLT Steak, i Alessanro Borgognone s restoranom Sushi Nakazawa.  Trump je u međuvremenu izabran za predsjednika SAD-a i drama oko hotela u Washingtonu se počela zaboravljati, a onda je Anthony Bourdain dao “postizborni intervju” portalu Eater, u kojemu je otvoreno napao i Trumpa, i američku liberalnu opciju i sve chefove koji na bilo koji način surađuju s Trumpom.  

Kod Bourdaina je sve politika. No Reservations je politička koliko i gastronomska serija. Epizoda o Haitiju bila je praktički humanitarna akcija i politički prosvjed. U Vijetnamu je ručao u gostioni s Barackom Obamom (i platio ručak kako uvijek naglašava). I nije jedini. Tko god se hranom danas želi baviti ozbiljno i s nekim pokrićem, prije ili kasnije se mora baviti politikom. To su pokazali i Massimo Bottura sa svojim projektom pučkih kuhinja i izjavom da će iseliti iz Italije ako ne prođe referendum o reformama sada već bivšeg premijera Mattea Renzija, zatim Rene Redzepi s novim kurikulumom za obrazovanje kuhara i voditelja restorana koji obuhvaća niz socijalnih i politoloških tema, kao i stotine drugih chefova koji su se aktivirali u rješavanju najstvarnijih problema svijeta: ravnopravnosti preživljavanja kroz bolje raspolaganje hranom i vodom, ravnopravnosti u razvoju i radu, i ekološkoj održivosti. “A tko će ako ne chefovi?”, komentirao nam je u lanjskom intervjuu tadašnji chef Bevande Andrej Barbieri, “Oni te probleme vide sa svih strana. Tisuće ljudi žive od proizvodnje hrane, svi moraju jesti. Chefovi rade u točki gdje se sreću ponuda i potražnja, proizvodnja i trgovina hranom, gdje se vrlo rano vide novi sociološki i kulturološki trendovi, spajaju globalno i lokalno. Njihov je proizvod vrlo kompleksan i to im daje dosta duboki uvid u današnje probleme hrane, ali i ekonomije. Vjerujem da se chefovi danas otvorenije bave politikom jer kao nova generacija naravno  nose novu svijest, ali i zato što su prvi koji imaju uvjete da nešto i promijene, medijski su eksponirani, imaju jake investitore, masovniju publiku nego njihovi prethodnici i rade na globaliziranom tržištu”. 

Kao jedni od najeksponiranijih ljudi na svijetu, slavni američki chefovi Trumpovim su se usponom na vlast suočili s novim političkim pitanjem. Kako se preko svoje javne pozicije suprotstaviti fašizmu. To je pitanje koje uvelike nadilazi njihovu industriju, stranačke preferencije pa čak i osobni izbor ulaženja u političke rasprave. Što je dosta jasno u intervjuu rekao i Bourdain, komentirajući dramu s Trumpovim hotelom. Bourdain je žestoko napao kuhare koj su tamo otvoril restorane. “Nikad neću jesti u njegovom (Borgognoneovom) restoranu. Prema njemu osjećam samo krajnji prijezir, krajnji i potpuni prijezir. Isto kao i prema Davidu Burkeu. Mislim, nikad nisam ni imao neko visoko mišljenje o njemu, ali mislim da je on sada zadnja osoba na svijetu na koju bih se ugledao kad je riječ o principima. Burke je ušao u prostor José Andrésa i preuzeo ga, a onda odmah počeo krasti ljude iz njegova tima, i to nakon što je Andrés sve pozvao da dočekaju Burkea otvorenih ruku. Burke je, dakle, što se mene tiče hrpa govana i slobodno me citirajte”, rekao je Bourdain, “Nije lako otvoriti restoran u spornom hotelu, ne očekujem da dižemo barikade, ali kada ti ovakvi priđu i pitaju “Jesi li s nama?” imaš opciju odgovoriti “Hvala dečki, ne izgledam dobro u smeđoj košulji”. 

“Ne kažem da kao muškarci, kao žene, kao roditelji, trebamo mirno sjediti dok Trump uništava naše institucije, Vrhovni sud i prava pojedinaca – uopće to ne tvrdim. Ali bilo bi nam bolje da što prije iznjedrimo neke jebene nove ideje. I po mogućnosti da dođu odozdo, i da mislimo i na ljude koji su glasali za Trumpa. Potpuno sam siguran da su mnogi od njih dobri ljudi koji vole svoju djecu i samo im žele dobro, žele krov nad glavom, neku sigurnost, da žive bez straha, žele neku pravdu, nadu. Ništa nam neće pomoć ako ne budemo imali dovoljno širine da se obratimo i njima”. 

Na dan izbora neki od najpoznatijih američkih chefova jasno su se odredili. Chef Renee Erickson i Seattlea preko medija je pozvala građane i sve chefove u Seattleu u Americi da bojkotiraju Trumpovu inauguraciju. “Zatvorit ćemo svoj Bar Melusine i cijeli dan ćemo skupljati novac za Antidefamacijsku Ligu. Nećemo gledati televiziju ni pričati o inauguraciji”, izjavila je lokalnim novinarima. Erikson je pozvala  i ostale chefove da zatvore restorane i “pokušaju promovirati ono što osjećaju da je ispravno”. 

https://twitter.com/alexstupak/status/796221382963134465

https://twitter.com/pawkhrua/status/796214063659356161

Mala čikaška craft pivovara 5 Rabbit Cerveceria, prva latinoamerička pivovara u Americi, prekinula je sve poslovne veze s Trumpom zbog njegovih izjava o Meksikancima. 5 Rabbit je imao ekskluzivni ugovor za proizvodnju piva za bar u čikaškom Trump Toweru. Golden ale koji su prestali prodavati Trumpu prodali su u 30 drughi barova pod neformalnim imenom “Chinga tu Pelo”. (Fuck your hair). Prema izjavama izvora iz lobističkih firmi koje citiraju američki poslovni mediji, ovom bi se pritisku uskoro mogli pridružiti i veći restorateri koji su isprva tvrdili da će deregulacija koju najavljuje Trump biti dobra za njhiovu industriju, ali i velike prehrambene korporacije poput Mondelez Internationala, Kellogga i PepsiCo, zabrinute zbog trgovinskih restrikcija koje najavljuje Trumpova administracija. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.