Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Da li biste jeli s iPada?

ipad

Chef Michael Tusk iz restorana Quince u San Franciscu odveo je dizajn tanjura korak dalje, u neizvjesnom smjeru. Quince je jako cijenjeni restoran, ove godine je dobio je treću Michelinovu zvjezdicu, tako da Tuskova egzibicija nije turistički trik, čini se prije da je chef odlučio istražiti prezentiranje jela kao konvencionalnih umjetničkih instalacija. Jelo koje je ovih dana viralni hit na internetu je Tuskov lažni tartuf serviran na iPadu, nazvano “Pas u potrazi za zlatom”. Jelo su kroketi od celera pečenog u soli, vrganja i ricotte, prženi i posuti prahom dehidriranih vrganja tako da izgledaju kao bijeli tartufi, a poslužuju ih na iPadu na kojemu se prikazuje video psa koji traži tartufe u šumi u Italiji.

Kako zaista funkcionira ova instalacija kojom Tusk komentira koncept farm-to-fork, može se ocijeniti samo direktnim iskustvom, jer na razini ideje ne zvuči baš genijalno, što su brojni komentatori Tusku i poručili preko društvenih mreža. Tusk, naravno, nije bio toliko radikalan da goste gurne u iskustvo jedenja s jednog sveprisutnog gadgeta koji simbolizira otuđenje, pa krokete na iPadu poslužuje na prozirnoj salveti, da bi zaštitio iPad i sigurnost gostiju. Video instalacija će se mijenjati s jelima svake sezone. Idući su na redu crni tartufi. 

 

A chef carries a specially designed box with an ipad inside. Photo courtesy of Quince.
 
“Samo želimo zabaviti goste i ispričati priču”, rekao je Tusk u izjavi za portal SFGate koja se može shvatiti i kao pojašnjenje i kao kontrola štete, “Jer mislim da to i jest uloga jela. Ideja je bila povesti goste u lov na tartufe, ponuditi im iskustvo oduševljenja u trenutku kad pas iskopa tartuf iz zemlje”. Inspiraciju su mu, kaže, dali gosti koji uvijek pitaju odakle dolaze tartufi, pa im ovakav način posluživanja daje i odgovor i povod za razgovor.  “Živim u San Franciscu više od 20 godina i osobno sam svjedočio njegovom tehnološkom uzletu. Htio sam kombinirati gastronomiju s tehnologijom i malo edukacije”, zaključio je tusk. Lažni tartufi na iPadu dio su Quinceova tasting menija koji košta 220 dolara. 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.