Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je oštrik, zemni badem ili tiger nut. Nova hit namirnica koju u 2017. nećete moći izbjeći

tiger-nut

Oštrik raste na cijelom Sredozemlju i jede se tisućama godina. Na najtiražnijim svjetskih blogovima na engleskom jeziku pojavljuje se kao Tiger nuts, chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge. Iako je riječ o prastaroj hrani, lani su ga proglasili novom super-hranom i to je izazvalo dovoljno jak komercijalni efekt da se za njega zainteresiraju chefovi. Andoni Luis Anduriz već ga ima na meniju u Mugaritzu jer je oštrik najpoznatiji upravo kao tradicionalni sastojak u španjolskoj kuhinji. No oštriku se prognozira status hit namirnice u 2017. , godini u kojoj će ozbiljno kuhanje istražiti njegov stvarni potencijal.

Što je oštrik?

Mali i jako tvrdi gomolj biljke Cyperus esculentus, koja raste od Španjolske do Afrike ali je i  često ignoriraju kao korov.  Španjolci ga uzgajaju i koriste za horchatu, bijeli bezalkoholni napitak.

Kakav je oštrik?

Okusom oštrik podsjeća na lješnjake i bademe, a posebnim ga čine citrusne note. Pun je škroba i  zbog tvrdoće se prije upotrebe mora namočiti u vodi.

Zašto je super hrana?

Jer je pun proteina, minerala i zdravih masnoća i vitamina. Navodno ima toliko proteina da se uvijek koristio kao zamjena za mlijeko.

Kako se jede?

Oštrik se može jesti sirov, ali puno je bolji namočen ili kuhan. Dodaje se desertima, od njega se radi biljno mlijeko, koristi se za smoothieje, sokova i kolače, ali i za salate i kuhanje slano-slatkih jela. 

Neki recept?

Oštrik je hit među sljedbenicima palea i sličnih dijeta pa se najčešće nalazi u dosadnim fitness receptima koji nemaju veze s dobrim kuhanjem. Jedini zanimljiviji recept s oštrikom je tradicionalna španjolska horchata

HORCHATA

  • 1 šalica oštrika, namačite ih 24 sata u vodi na sobnoj temperaturi
  • 4 šalice ključale vode
  • 1/4 šalica + 1 žlica šećera kristala
  • 1/4 žličice krupne soli
  • mljeveni cimet.

U fino cjedilo stavite dupli sloj gaze i stavite iznad duboke zdjele. Ocijedite oštrike i stavite ih u blender. Dodajte vruću vodu i miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete homogenu, gotovo glatku tekućinu. Trajat će oko 2 minute. Procijedite tekućinu kroz gazu. Pažljivo skupite gazu i iscijedite preostalu tekućinu u zdjelu. Dodajte šećer i sol i pomiješajte. Dobro ohladite pa prelijte u staklenu bocu i držite u hladnjaku tjedan dana. Dobit ćete slatko ali osvježavajuće piće. Poslužite horchatu s ledom i pospite cimetom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.