Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA VINO GODINE Drugo mjesto osvojia je Velika berba graševine iločkih podruma

velika berba-izbor

Iločki podrumi jedna su od dvije vinarije, čija su dva vina među prvih 10 u izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine

Velika berba iločkih podruma pomalo je neobičan, gotovo spontan projekt. Naime, prije otprilike dvije , dvije i pol godine, vlasnik iločkih podruma Juraj Mihaljević kušao je graševinu iz 2011. godine s jedne posebne parcele, koja nije bila buteljirana. Enologinja Vera Zima ostavila je to vino sa strane, promatrajući kako se razvija. Radilo se o nekih desetak tisuća litara. Pošto ga je probao, gospodin Mihaljević je uzorke nekim svojim suradnicima i prijateljima, da vidi što misle o kvaliteti i potencijalu tog vina.

Svi koji su ga kušali bili su prilično oduševeljeni, a jedan od njih predložio je da se vino nazove Velika berba, te da se kasnije oznaka Velika berba koristi za zaista izuzetna suha vina iločkih podruma, kakva se naprave dva ili tri puta u deset godina. I tako je prije točno godinu dana Velika berba graševine 2011. promovirana u Vinskoj akademiji na Samoborskoj cesti, uz veliki i zasluženi pljesak, i još veći buket cvijeća za gospođu Zimu koja je proizvela jednu od najboljih suhih graševina u povijesti hrvatskog vinarstva. Velika berba odmah je osvojila ugledne vinske profesionalce. Sommeleri Dubravkina puta i Agave smatraju je, primjerice, najboljim hrvatskim bijelim vinom. Poslije još jednog nedavnog kušanja, lako je izdvojiti dvije značajke po kojima je Velika berba zaista iznimna.

Imanje Principovac

S jedne strane, ona je izrazito aromatična (kruške, jabukea, suho voće), mineralna i gotovo alzaški zaokružena i uljasta, premda je potpuno suha. S druge strane, Velika berba iločkih podruma ima onu snažnu, čeličnu kičmu kiseline koja je drži u sjajnoj formi i nakon pet godina, omogućuje još nekoliko godina vrhunskog života. Velika berba graševine 2011. Iločkih podruma zbog takvih je značajki idealno gastronomsko vino. Ona je jedna od rijetkih graševina koja se dobro slažu s kamenicama, ide izvrsno uz klasično kuhani rižoto, dok su njeni prirodni saveznici velike bijele ribe.

Iločki podrumi jedna su od dvije vinarije (druga je vinarija obitelji Tomac), s dva vina među prvih 10 u izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine, u kojem je sudjelovalo dvadesetak sommeliera i wine buyera. Budući da su Iločki podrumi jako velika vinarija s godišnjom proizvodnjom od više milijuna litara u svim žanrovima i rangovima cijena, taj je rezultat još značajniji.

Velika berba graševine Iločkih podruma osvojila je 58 bodova.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.