Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MANIFEST ZA MAŠTOVITE BLAGDANE Moramo li za Božić baš uvijek jesti puricu ?

turkey-turkey

Na Esplanadinoj web stranici i ove se godine reklamira Turkey to Go. Riječ je o ekscentrično uspješnom projektu što ga je najbolji zagrebački hotel pokrenuo prije nekih osam godina. Naručite Esplanadinu puricu hotelski vam je vozači za Božić donesu doma sa svim prilozima, u točno dogovoreno vrijeme. Turkey to Go svake je zime rasprodana po nekoliko dana prije Božića. Supermarketi se, pak, za naklonost Hrvata koji vole purice bore sebi svojstvenim argumentima. Jedan od preostalih velikih lanaca reklamira cijele purice za 29 kuna po kilogramu, što je zaista fantastična cijena koja omogućuje kupcima da za 150 do 180 kuna za Božić nahrane cijelu širu obitelj.

Pečena purica nije samo hrvatski, nego univeralni zapadni božićni fenomen. Prije više desetljeća o njoj je pjevao Frank Sinatra, a danas Decanter objavljuje liste vina koja se dobro slažu s puretinom (priznajemo da smo i mi podlegli purećem pritisku, pa se i naša selekcija crnih božićnih vina donekle orijentirala prema tom uglavnom bijelom i najčešće beskrajno dosadnom mesu).

Ne želimo , naravno, nikome narušavati dugogodišnje rituale. Praznici poput Božića  sastoje se od rituala. Ali, ne bi li bilo zanimljivije bar jednom pokušati božićni ručak napraviti od nečeg što nije veliki puran, odojak ili novozelandsa ili makedonska janjetina (naša će  doći na tržište tek za koji tjedan). Evo nekoliko uzbudljivijih alternativa

1. GUSKA

Gusje meso, vjerojatno najplemenitije među domaćom peradi, u nekim se dijelovima Hrvatske tradicionalno jede za blagdane. Gusja foie gras cjenjenija su od pačjih, u gusjoj se masti prži krumpir u domaćoj kuhinji i u legendarnom njujorškom steakhouseu Peter Luger. Najvažnije, gusku teško možete presušiti. Guska je opako masna i u tome je tajna njena bogatog, slasnog okusa. Stoga vrijedi pokušati vašu već rezerviranu puricu zamijeniti lijepom debelom guskom. Dopušta li vam budžet, za predjelo pripremite prekrasna bijela jetra šopane guske. U delikatesnim dućanima foie gras košta cijelo bogatstvo. Međutim, šopana gusja jetra prodaju se na zagrebačkim tržnicama za prihvatljiv novac. Prilikom pripreme morate paziti da ih očistite od baš svih žilica i opni. Sudeći po količini masnoće, gusja jetra vjerojatno su najnezdravija hrana na svijetu , ali svakako spadaju u najfiniju. Najmanje jednom godišnje svi si možemo dopsutiti taj hedonisitički rizik.

2. SVINJSKA POTRBUŠINA

Budimo realni, svinjska potRbušina nije postala omiljeno restoransko jelo samo zato što je ukusna  nego i zato što je jeftina. I chefovi moraju zarađivati. No, uz višesatnu pripremu, pri čemu valja paziti na hrskavost kore, na rješavanje viška masnoće i na putrastu teksturu ostatka mesa  ovaj se dio svinjetine može pretvoriti u jedan od najslasnijih blagdanskih ručkova koje možete zamisliti. A koštat će vas manje od purice na akciji iz supermarketa.

3. HOBOTNICA

Ako se na Badnjak niste zasitili bakalara, lososa ili srdelica, hobotnica je idealno rješenje za spektakularni božićni ručak. Velika, cijela pečena hobotnica sjajno će izgledati na stolu, pružit će vam niz različitih tekstura od hrskave do posve mekane, i osigurat će onaj poželjni, bogati, blagdanski okus, premda je suprotno predrasudama hobotnica izrazito nemasna – samo dva grama masnoće na 100 grama. Hobotnica je, dakle, najzdravija nevegetarijanska opcija za raskošni božićni objed. Prije nego je stavite u pećnicu, hobotnicu obavezno morate dugo kuhati ili je nakratko izložiti vrlo visokoj temperaturi, pa zatim dugo peći na laganoj vatri.

4. BIFTEK

Sve više hrvatskih kuhara tvrdi kako je biftek najdosadniji dio govedine. Uvjereni smo da su u krivu. Dobar biftek baš je uvijek pretpostavka za ozbiljan gastronomski doživljaj, ako ga se korektno tretira. Pripremate li biftek za Božić, podrazumijeva se da ćete ga peći u komadu. U tom je slučaju nužno cijeli komad prepržiti na vrlo vrućem ulju, kako bi se izazvala Maillardovu reakciju (proces suprotan karamelizaciji, sa sličnim efektima). Iza toga biftek umotajte u pancetu, ili ga naprosto prekrijte s dovoljno maslaca, pa ga dovršite u pećnici. Za one ambicioznije, preporučujemo Beef Wellington. Za pravi Beef Wellington potrebna je još i  vrhusnka gusja ili pačja pašteta, što znatno podiže troškove ovog ionako skupog božićnog ručka.

5. PAŠTICADA

Pašticada, jelo s tisuću verzija, spada među najplemenitije recepte dalmatinske građanske kuhinje. Vrhunska pašticada jedan je od tri ili četiri hrvatska specijaliteta koji mogu podnijeti ozbiljnu međunarodnu provjeru. Pašticada bi u dalmatinskim gradovima zapravo trebala imati status kakav tafelspitz ima u Beču ili bouillabaise u Marseilleu. Uz sve to, pašticada je zaista idealno zimsko jelo, prepuno toplih mirisa, meko, slasno, zasitno i rođeno za moćno crno vino. Samo što se oko nje treba znatno više potruditi nego oko purice .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.