Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA VINO GODINE Medeina Punta Greca osvojila je treće mjesto!

punta greca

Punta Greca jedan je od najekstremnijih vinograda u Istri. Kad se vozite do Punta Grece, prvo morate proći kraj bivših vojnih fortifikacija i osmatračnica. Zatim ćete naletjeti na velika, tamnozelena polja kupusa i kelja, koja nikako ne pristaju istarskom krajoliku. Naposljetku, na malom poluotoku s pogledom na još manji otok, kao s pogledima na Medulin, Ližnjan i Šišan, nalazi se najjužniji vinograd u Istri.

Punta Greca skoro je svakodnevno zasuta solju, što je nanosi jugo: more je udaljeno tek stotinjak ili malo više metara od grožđa. Ako poslije juga ne padne kiša, berbe gotovo nužno propadaju, jer se sol zadržava na grožđu.

 

Obalni vinogradi Punta Greca

Ako, pak, kiša padne na vrijeme, rezultat je sasvim jedinstven: dobili ste slani, mineralni s visokim alkoholom, intenzivnom voćnom slatkoćom, puno svježine, visokim alkoholom i baršunastom teksturom. Tako izgleda vino Punta Greca.

Otkako se prije nekoliko godina pojavila, Punta Greca uvrstila se među najbolja istarska crna vina. Sandi Paris, Klaudio Jurčić, Daniela Kramarić, Ivan Jug, Roko Bekavac, Boris Ivančić,  Jelena Šimić Valentić i drugi vodeći hrvatski sommelieri i vinski trgovci složili su se da je Puta Greca iz 2013. godine superiorno vino, koje spada u najuži kvalitativni vrh sveukupne hrvatske proizvodnje. Punta Grecu proizvodi vodnjanska Medea, jedna od najvećih istarskih privatnih vinarija.

Kvantitet se, nažalost, kod Punta Grece ne podudara s kvalitetom: godišnej se napuni tek pet do šest tisuća buteljki. Punta Greca živi je, vibrantni, ambiciozni dokaz da je merlot ustvari stvoren za istarski terroir.

Medea Punta Greca 2013. Istra, oko 150 kuna, 36 bodova

 

Ovo su bili finalisti u izboru za Vino godine 2016.

Pogledajte koji su profesionalci glasali za Vino godine 2016.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.