Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nema goreg PR-a od potpuno netočnog PR-a: Slučaj izbora La Liste i restorana Damir  & Ornella

damir1

La Liste je agregatna lista koja određuje poredak 1000 restorana na svijetu, na temelju rejtinga što ih restorani dobivaju u raznim svjetskim gastro vodičima ili na digitalnim servisima poput Trip Advisora. Sama uključenost Trip Advisora prilično ruši vjerodostojnsot La Liste, jer preporuke restorana na Trip Advisoru vrlo često nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem stvari. Svojedobno je najbolji zagrebački restoran na Trip Advisoru bio Zvonce na Vrbiku.

Na najnovijoj listi La Liste, Noma se nalazi negdje oko pedesetog mjesta ili niže, dok je u poredak za 2017. godinu uvršten i londonski Hibiscus, koji se ove godine nažalost zatvorio. Damir & Ornella simpatičan je restoran iz Novigrada, koji je prije petnaestak godina privlačio veliku pozronost hrvatske javnosti zbog virtuoznog filiranja ribe. Mnogi su mediji Damira & Ornellu prozvali kraljevima istarskog sushija, premda su oni zapravo pripremali neku vrstu carpaccia – riblje filee rezali su za stolom pred gostom i najčešće zalijevali limunovim sokom, koji kako znamo kuha ribu.

Prešućene ključne činjenice

U jednim je dnevnim novinama upravo izašao članak o velikom svjetskom uspjehu  Damira & Ornelle. Povod je uvrštavanje tog istarskog restorana na La Liste, “među najbolje na svijetu”. U naslovu piše da je Damir & Ornela pretekao i čuvenog Pierrea Gagnairea čije je restoran Pour Les Airelles plasiran iza Damira & Ornelle.

U članku koji izgleda kao da ga je inspirirala neka PR agencija, prešućeno nekoliko ključnih činjenica.Prva je svakako da su se Damir & Ornella sa svojih 87,5 bodova plasirali negdje oko 500. mjesta na La Liste. Ali, budući da naslov istarski restoran petstoti na svijetu ne bi zvučao osobito povoljno, u novinama smo pročitai naslov Istarski restoran među najboljima na svijetu. Biste li nekog našeg sportaša, atletičara ili plivača ili skijaša, svrstali među najbolje na svijetu ako postiže petstoti rezultat?

Karakterističan primjer

Drugo, kako bi se koroborirao navodni veliki međunarodni uspjeh Damira & Ornelle, naglašen je podatak da su oni osovjili više bodova od Pierre Gagnaire pour Les Airelles, kojeg je novinarka dnevnog lista proglasila najpozantijim francuskim restoranom.  U stvarnosti, Piere Gagnaire pour Les Airelles tek je jedan od petnaestak  franšiznih restorana ovog genijalnog francuskog kuhara, koji se nalazi u skijalištu Courchevel.Sintagmu najpoznatiji francuski restoran svojedobno se možda moglo rabiti uz pravi Gagnaireov restoran Pierre Gagnaire u hotelu Balsac u centru Pariza, koji se, pak, na listi La Liste nalazi nekoliko stotina mjesta ispred Damira & Ornelle.

Činjenice, dakle, govore da se Damir & Ornella nije uvrstio među najbolje restorane  na svijetu, nego je otprilike petstoti s(kupa s ljubljanskim JB-om), i da nije pobijedio “najpoznatiji” francuski restoran Pierre Gagnaire, nego tek jednu od brojnih i skupljih  Gagnaireovih podružnica. Stoga je slučaj novinske prezentacije Damira & Ornelle i La Liste karakterističan primjer lošeg PR-a u restoranskoj industriji, koji Damiru & Ornelli može samo štetiti. Ako pak nije riječ o PR-u, bojimo se da se radi o zaista neobično amaterskom tekstu.

Evo koji su restorani najbolje plasirani na La Liste

Guy Savoy – Pariz

Kyo Ayi – Minato, Japan

Le Bernardin – New York

Alain Ducasse au Plaza Athénée – Pariz

El Celer de Can Rocca – Girona, Španjoska

Osteria Francescana – Modena

Kyubey – Japan

Restaurant de l’Hôtel de Ville – Crissier, Švicarska

Joël Robuchon – Meguro-ku, Japan

Cheval Blanc – Hôtel Les Trois Rois – Basel, Švicarska

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.