Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO ODBROJAVANJE IZBORA ZA VINO GODINE Evo tko je osvojio šesto, peto i četvrto mjesto

vino-godine-g

U anketi za izbor Vina godine Kulta Plave Kamenice sudjelovalo je dvadesetak profesionalaca iz hrvatske vinske industrije, uključujući višestruke pobjednike državnog prvenstva za sommeliere te ugledne domaće vinske trgovce. Svaki je selektor mogao izabrati pet vina: petoplasirano vino dobiva dva boda, četvrtoplasirano četiri, trećeplasrano šest , drugoplasirano osam i prvoplasirano deset bodova. Danas predstavljamo vina koja su se smjestila izmeđ šestog i četvrtog mjesta.

6. Tomac, Rizling 2015. Plešivica, oko 80 kuna, 26 bodova

Rizling obitelji Tomac iz lanjske berbe možda je najbolji suhi (okej, uvjetno suhi) rizling koji je dosad napravljen u Hrvatskoj. Recenzenti Kuta Plave Kamenice vrednovali su ga nešto više od drugih kolega sudionika u izboru za Vino godine.

Rizling Tomčevih iz 2015. kristalno je čisto vino. Izvanrednom ravnotežom kiseline i slatkoće, s naglašeno jakim voćnim aromama od grejpa, preko žutog ljetnog voća do zelenih jabuka i s nešto suzdržanijim cvjetnim mirisima, s dugim, slojevitim aftertasteom i s velikim potencijalom dozrijevanja. Bilo bi ga sjajno kušati za desetak godina, kad će sasvim sigurno razviti bogate petrolejske note u bouquetu.

5. Iločki podrumi Traminac Izborna berba bobica 2011. Podunavlje, oko 115 kuna, 28 bodova

Ovaj klasični iločki traminac jedino je slatko vino koje se uspjelo kvalificirati u deset najboljih hrvatskih vina , što podcrtava prilično apsurdnu situaciju u našoj vinskoj i ugostiteljskoj industriji. Hrvatska desertna vina redovito osvajaju važna međunarodna priznanja, ali ih kod nas skoro nitko ne želi piti pa često ostaju ispod radara i profesionalcima. U svakom slučaju, Traminac izborne berbe bobica iz 2001. godine, koji je na Decanterovu svjetskom prvenstvu osvojio 95 bodova i platinastu medalju, klasično je veliko vino ove izvrsne vinarije: on je botritičan, prepun meda i prženih oraha, kao i sušenog tropskog voća. Vrlo mnogo šećera izbalansirano je dobrim kiselinama, a onaj glavni element klasičnih iločkih traminaca, intenzivni miris ružičnjaka, toliko je jak da parfimira cijelu prostoriju kad se vino otvori i natoči. Autentično remek djelo.

4. Coronica Malvazija 2015. zapadna Istra, oko 75 kuna, 34 boda

U ovoj, izvrsnoj berbi, poslije slabe 2014.godine, Moreno Coronica pokazao je da je i dalje apsolutni šampion mladih malvazija: njegova je malvazija iz lanjske berbe osvojila uvjerljivo najviše bodova među svim malvazijama spomenutima u izboru za Vino godine. Coronicina Malvazija iz 2015. ujedinjuje slanost, mineralnost i svježinu  s dosta kompleksnom aromatikom i netipičnom elegancijom . Radi se o baš jako, jako lijepom vinu koje se sjajno slaže sa svim mogućim ribama, školjkama i većinom rakova, kao i s propisno kuhanim rižotima ili, pak,s kozjim sirevima. Coronicine prošlogodišnje Malvazije, nažalost, već ponestaje u mnogih hotelima i restoranima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.