Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO ODBROJAVANJE IZBORA ZA RESTORAN GODINE 5. MJESTO – BEVANDA

bevanda-glavna

Za jednim ručkom u Bevandi ste mogli uživati u prvorazrednom sashimiju, besprijekornom sezonskom rižotu i u sporo kuhanoj creskoj janjetini, dok je vinska lista jedna od najboljih u Hrvatskoj, vrijedna i u međunarodnim okvirima.

Prije više od četiri godine kada je Andrej Barbieri bio preuzimao mjesto glavnog cheva glasovitog opatijskog restorana Bevanda, i Barbieri i Bevanda imali su dvojbenu reputaciju. Barbieri nikada ranije nije vodio veliki klasični restoran, što se i vidjelo u prvim mjesecima njegova mandata, dok je Bevanda prethodnih godina jako varirala u kvaliteti.

Danas, po završetku Barbierijeva mandata, Bevanda se može pohvaliti statusom jednog od vodećih hrvatskih restorana. Ministarstvo turizma proglasilo je Bevandu najboljim našim restoranom u 2016.godini. Uz Barbierijev talent, znanje i šarm, Bevandu su na vodeće pozicije doveli ambicija i energija Zorana Maržića, ali i kompetentnost tragično preminulog Branka Muždeke sommeliera i voditelja restorana. Muždeku je naslijedio sommelierski šampion Klaudio Jurčić.

Novi tim Bevande predvodi šef Damir Tomljanović

U međuvremenu, Bevanda se od hotela i restorana proširila na kupališni zabavni park na Lidu, koji je znatno unaprijedio uspavani opatijski turizam. Komparativne prednosti samog restorana manifestirale su se u tri elementa. Prvo, u Bevandi se zaista trude raditi s vrlo dobrim do izvrsnim sastojcima. Drugo, Barbierijeva sklonost japanskim tehnikama i talijanskim kuhinjama, skupa s njegovom predanošću lokalnoj hrani, dovodila je do eklektičnih, katkad izvanrednih rezultata. Za jednim ručkom mogli ste uživati u prvorazrednom sashimiju, pa u besprijekornom sezonskom rižotu , recimo s graškom, pa u sporo kuhanoj creskoj janjetini. I treće, Bevanda ima jednu od  najopsežnijih i najboljih vinskih karti u Hrvatskoj, koja je vrijedna i u međunarodnim okvirima.

Bevanda je ovu turističku sezonu završila kao uhodani, uspješni mehanizam, što je odlazak Andreja Barbierija učinilo prilično neobičnim: vrhunski restorani načelno ne mijenjaju kuhare  kad su na vrhuncu, Danas, 14.prosinca, Bevanda predstavlja  svog novog chefa Damira Tomljenovića, čovjeka iz Novog Vinodolskog, koji je proteklih desetak godina proveo u zadarskoj Foši i koji bi, kako se najavljuje, trebao promijeniti Bevandin gastronomski koncept. Sutra ćemo objaviti veći izvještaj s prezentacije Tomljenovićeva prvog menija za Bevandu. Više od 40 chefova, vlasnika, voditelja restorana i drugih profesionalaca restoranske industrije koji su sudjelovali u izboru za Restoran godine, Bevandi su dali 76 bodova.

BEVANDA
Zert 8, Opatija

Chef Andrej Barbieri (do studenog 2016.), Damir Tomljenović
Sommelier Klaudio Jurčić

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.