Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE ODBROJAVANJE ZA VINO GODINE  Danas predstavljamo 10 -7 mjesto

vino-godine-g

Dvadesetak profesionalaca iz hrvatske vinske industrije, uključujući sommeliere koji su višekratno osvajali nacionalna prvenstva, sudjelovalo je u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Glasovalo se isključivo za domaća vina, koja su se pojavila na tržištu unatrag godinu dana,  neovisno od žanra. Petoplasirano vino dobilo je dva, boda, četvrtplasirano četiri boda, trećeplasirano šest bodova, drugoplasirano osam bodova, i prvoplasirano deset bodova. Danas predstavljamo vina između desetog i sedmog mjesta.

10. Pošip Nerica 2015.  Korčula, 14 bodova , oko 80 kuna

Pošip Nerica Jakše Krajančića nametnuo se kao jedno od najpopularnijih dalmatinskih bijelih vina. Riječ  je,vjerojatno, o otkriću godine među dalmatinskim vinima. Nerica je model za mlade pošipe: istodobno je svježa, ali i puna i aromatična, s korektnom, šire prihvatljivom cijenom. Izvrsno se slaže s velikim rasponom jela, od ribe do bijelih mesa , ali i ljetnih umaka, pa se tako pokazala kao perfektno restoransko vino.

9.Veralda, Istrian 2015.  ,zapadna Istra, 14 bodova , oko 190 kuna

Verladin teran/refošk Istrian postao je poznat kad je na Decanterovu svjetskom prvenstvu dobio 95 bodova i platinastu medalju, što je zaista sjajan rezultat. Veralda je velika privatna vinarija iz Brtonigle, koja je već osvajala niz domaćih priznanja. Istrian spada među vrlo rijetka hrvatska crna vina, koja su na međunarodnim natjecanjima zaradila toliko mnogo bodova. Taj je rezultat osobito neobičan , budući da se radi o sasvim mladom vinu. Bit će uzbudljivo promatrati ako će Istrian iz 2015. dozrijevati.

8. Tomac, Sauvignon 2015, Plešivica , 18 bodova, oko 85 kuna

Berba 2015. u Bregovitoj je Hrvatskoj bila jednako uspješna, kao i drugim djelovima zemlje. Obitelj Tomac, koja se upravo proslavila Decanterovim uvrštavanjem njenog pjenušca Amfora među najbolja vina na svijetu, lani je zabilježila osobito dobru berbu. Sauvignon iz 2015.vjerojatno je njihov najbolji sauvignon uopće, koji je fino izbalansirao naglašenije sortne arome (sauvignova se zelenost na Plešivici često gubi), s čvrsto strukturiranim tijelom, odličnom kiselinom i lijepom, gotovo uljastom teskturom. Prvorazredno vino.

7. Bolfan, Sauvignon 2015. Hrvatsko Zagorje, 24 boda , oko 70 kuna

 

Bolfanov sauvignon već je godinama među vodećima u Hrvatskoj. Vino iz 2015. izrazito je aromatično, s žestokim kiselinama ali i s većim tijelom nego u prethodnim berbama. Bolfanov Sauvignon iz 2015. osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu sauvignona u španjolskoj Ruedi. Ove smo ga godine sve češće viđali i u  restoranima, što je dobra vijest ne samo za Tomislava Bolfana. Naime, sauvignon je najprodavanije bijelo restoransko vino u Europi, pa je stoga logično da ga se i u hrvatskim restoranima počne točiti na čaše.

 

Ovo su finalisti u izboru za Vino godine 2016.

Pogledajte koji su profesionalci glasali za Vino godine 2016.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.